blog keyvisual

Prekomerno potenje

Artros / 14. 06. 2017

Izrazito podpazdušno znojenje, ki ga strokovno imenujemo »primarna aksilarna hiperhidroza«, je pogost medicinski pojav, ki prizadane v različni obliki 10 % populacije in nastane zaradi spontane (neizzvane z drugimi bolezenskimi stanji) prekomerne aktivnosti znojnih žlez v pazdušnem področju. V običajnih izločenih količinah je znoj naravni regulator uravnavanja telesne temperature. V primeru aksilarne hiperhidroze pa količina izločenega znoja na enem mestu (pazduhe)presega naravne potrebe po učinkovitem hlajenju in uravnavanju telesne temperature.

V našem centru izvajamo edino resnično učinkovito nekirurško zdravljenje prekomernega znojenja z injiciranjem botulin toksina v kožo pazduh. 

Čeprav aksilarna hiperhidroza ne predstavlja resnega medicinskega problema, pa osebam ki jo imajo, lahko pomembno poslabša kakovost življenja, vpliva na samozavest in celo omejuje socialne stike. Osebe s hiperhidrozo, ki se zdravijo z neučinkovitimi sredstvi, vsaj v poletnih mesecih porabijo znatne zneske za preparate proti znojenju in za zamenjavo uničenih kosov oblačil. Butulinum toksin je na gojiščih pridobljeni in prečiščeni nevrotoksin, ki ga proizvaja bakterija Clostridium botulinum in ki apliciran v kožo v obliki razredčene raztopine, začasno in lokalno prekine prevajanje po živčnih končičih, ki oživčujejo in aktivirajo žleze znojnice.

Kako poteka postopek injiciranja botulin toksina?

Neposredno pred samo aplikacijo zdravila Vam bomo izvršili povsem nemoteč »jodno-škrobni test«, s katerim bomo opredelili področje največje aktivnosti žlez znojnic v pazdušnih kotanji. Po nanosu tanke plasti joda in škrobnega prahu, je potrebno na barvno reakcijo kože (obarva se bledo-vijolično in se z lahkoto očisti z alkoholom) počakati je potrebno cca. 10 minut. V področju, kjer se bo barvna reakcija kože izrazila, bomo označili 10 enakomerno razporejenih točk v medsebojni razdalji približno 2 cm. V teh 10 točkah Vam bo zdravnik, po predhodnem razkuževanju z alkoholno raztopino, s tanko iglo injiciral cca. 2mm globoko v kožo (»intradermalno«) raztopino Butulinum toxina, ki so razredčena po priporočilu proizvajalca. Postopek nato ponovimo še na nasprotni pazduhi.

Kakšen učinek lahko pričakujete od injiciranja botulin toksina?

90 % oseb navaja zmanjšanje podpazdušnega znojenja za najmanj polovico že drugi do tretji dan po injiciranju. Učinek injiciranja povprečno traja 28 tednov, a ne dlje kot 48 tednov in postopno izzveneva. Po injiciranju se ne boste povsem prenehali znojiti pod pazduhama, znojne žleze katere zdravilo v koži ne bo doseglo, bodo znoj še vedno izločale.

Tveganja povezana z zdravljenjem:

Običajni stranski pojavi med injiciranjem Butulinum toxina v kožo so:

  • znosna oz. blaga bolečina med injiciranjem,
  • minimalna krvavitev iz vbodne rane na koži.

Redki in zelo redki stranski in prehodni pojavi po injiciranju Butulinum toxina so:

  • povečanje znojenja v drugih področjih,
  • vnetje vbodnega mesta,
  • gripi podobno počutje, vnetje žrela, srbečica, bolečina v vratu ali križu, blago zvišana telesna temperatura.

Link title

Aljaž Sedej, reševanje komolca v kimonu

Aljaž Sedej

/izjava-jure-franko

Jure Franko, konec bolečin v kolenu

Jure Franko

Sodelujemo z zdravstvenimi zavarovalnicami:

triglav allianz vzajemna merkur generali prva zdravstvena asistenca TBS team 24 Zavarovalnica Sava
Naročite se na pregled

Za uspeh zdravljenja je ključno pravočasno ukrepanje in prava diagnoza. Naročite se na pregled pri naših specialistih.

Naročite se