center za ortopedijo
in športne poškodbe

 
 
 

Artroskopija komolca

Artroskopija komolca je operativna metoda, ki omogoča minimalno invazivno diagnostiko in zdravljenje poškodb in obolenj komolčnega sklepa. Operacija poteka v splošni anesteziji. Podobno kot pri artroskopiji drugih sklepov tudi pri artroskopiji komolca v sklep preko drobnega kožnega reza uvedemo optiko endoskopa. Kamera na endoskopu prenaša povečano sliko iz notranjosti sklepa na zaslon in tako omogoča kirurgu, da podrobno pregleda vse anatomske strukture v notranjosti in neposredno ob sklepu.

Artroskopija komolca je zaradi bližine številnih živcev in žil, ki potekajo neposredno ob sklepu tehnično razmeroma zahteven poseg, ki pa je kljub temu ob ustrezni izkušenosti operaterja varen in ima številne prednosti pred klasičnimi kirurškimi posegi. Artroskopija komolca se je široko uveljavila šele v zadnjih letih. Najpogosteje se uporablja pri zdravljenju teniškega komolca, zgodnjih degenerativnih sprememb v komolcu, pri poškodbah hrustančnih površin, posterolateralne plike, nekaterih oblikah nestabilnosti komolčnega sklepa, kroničnih kontrakturah v komolcu ter kroničnem sinovitisu, ki je običajno prisoten pri revmatoidnem artritisu komolca.

Potek artroskopije komolca

Artroskopija komolca je operativni poseg, ki ga izvedemo v splošni anesteziji. Za izvedbo diagnostične artroskopije so potrebni štirje kožni rezi, vsak dolžine 0,5-1cm. Preko prvih dveh s kamero in tipalom pregledamo sprednji del komolčnega sklepa. V drugem delu diagnostične artroskopije preko drugih dveh kožnih rezov uvedemo kamero in tipalo še v zadnji del komolčnega sklepa. Podobno kot pri artroskopiji kolena tudi komolčni sklep med samim posegom napolnimo s sterilno fiziološko raztopino. Gre za raztopino NaCl, ki sklep izpira, ga nekoliko razteza in na ta način zagotavlja dobro preglednost notranjosti sklepa.

Artroskopijo komolca izvedemo običajno v dveh korakih. V prvem delu posega artroskop uvedemo v sprednji del sklepa ter pregledamo sklepno površino sprednje strani nadlaktnice, sprednjo sklepno ovojnico, ter sklep med koželjnico in nadlaktnico. Artroskopijo nadaljujemo zatem še s pregledom zadnje sklepne kotanje ter zadnjega dela sklepne površine nadlaktnice, podlaktnice in koželjnice. Med takšnim diagnostičnim pregledom sklepa lahko odkrijemo degenerativne ali poškodbene spremembe na hrustančnih površinah sklepa, prosta telesa v sklepu, kostne izrastke kot posledica napredovalih degenerativnih sprememb, zadebeljeno sklepno ovojnico, bolezensko spremenjeno sinovijsko membrano ter znake nestabilnosti sklepa ohlapnostjo vezi.

Med artroskopijo komolca glede na vrsto poškodbe ali obolenja izvedemo načrtovani operativni poseg. Tako lahko zdravimo začetne degenerativne spremembe v sklepu z glajenjem sklepnih površin, omejeno gibljivost sklepa s sprostitvijo prekomerno zadebeljene sklepne ovojnice, kronično otekanje sklepa v sklopu revmatskih boleznih z odstranitvijo sinovijske ovojnice, težave povezane z epikondilitisom z odstranitvijo okvarjenega dela radialnih ekstenzorskih kit, prosta telesa v sklepu z odstranitvijo ter še nekatera druga stanja v sklepu.

Glede na obsežnost in zahtevnost posega čas operacije variira in se giblje od 20 minut do dveh ur. Po posegu pacient odleži krajši čas v sobi za prebujanje, še isti dan pa je odpuščen v domačo oskrbo.

Prednosti artroskopskih posegov na komolčnem sklepu

Artroskopske operativne tehnike, ki omogočajo minimalno invazivno zdravljenje poškodb in obolenj sklepov imajo pred klasičnimi operativnimi posegi mnoge prednosti. V komolčnem sklepu nam artroskopija omogoča celovitejši pregled celotnega sklepa ter prikaz številnih anatomskih struktur, ki pri klasičnem kirurškem posegu sploh niso dostopne pregledu. Ohranitev integritete obsklepnih mišic pri artroskopskih posegih je povezana tudi z manjšimi bolečinami v pooperativnem obdobju, ni brazgotinjenja in zarastlin, ki se sicer lahko pojavljajo med mišicami in sklepno ovojnico.

Artroskopski operativni posegi na komolcu imajo tudi bistveno manjše tveganje za pooperativne povrhnje in globoke okužbe sklepa, manjše je tveganje za pojav prekomerne krvavitve. Nenazadnje je zaradi drobnih kožnih rezov tudi bistveno boljši kozmetski učinek operacije.

Indikacije za artroskopijo komolčnega sklepa

  • Kronični sinovitis z otekanjem sklepa
  • Epikondilitis (teniški komolec)
  • Omejena gibljivost komolca
  • Zmerne degenerativne spremembe
  • Težave povezane z radialno pliko
  • Okvar sklepne površine koželjnice
  • Prosta telesa v sklepu
  • Omejena okvara hrustančne površine
  • Nepojasnjene bolečine v sklepu

Okrevanje po artroskopiji komolca

Zaradi minimalne invazivnosti je okrevanje po artroskopskih posegih v mnogih pogledih bistveno hitrejše in lažje kot po klasičnih kirurških posegih. Po tovrstnih operacijah so bolečine manjše, v nekaterih primerih se hitreje povrne tudi funkcija sklepa. Dejanski čas okrevanja zavisi od vrste izvedenega posega in je razmeroma kratek pri preprostih posegih kot so odstranitev prostih teles ali glajenje degenerativnih kostnih sprememb na robovih sklepnih površin. Rehabilitacija je daljša po zahtevnejših posegih kot so sinovektomija sklepa, operacija teniškega komolca ali sprostitev zadebeljene sklepne ovojnice z glajenjem sklepne površine v sklopu zdravljenja zmernih do napredovalih degenerativnih sprememb v komolčnem sklepu. Rehabilitacija po tovrstnih posegih praviloma traja 4-6 mesece. Vedeti je potrebno tudi, da kadar so v sklepu že prisotne degenerativne spremembe, slednje prispeva k bistvenemu podaljšanju procesa rehabilitacije in vpliva tudi na manj ugoden končni rezultat takšnega zdravljenja.

Neposredno po operaciji je potrebno večkrat dnevno hlajenje komolca z ledom, kar zmanjšuje oteklino sklepa in tudi bolečino. Ob odpustu pacientu predpišemo ustrezno analgetično terapijo ob tem prejme tudi navodila glede dovoljenih aktivnosti z operirano roko. V prvih dneh po operaciji je na splošno priporočljiv počitek z roko. Po umiritvi bolečin pacient lahko prične postopno z uporabo roke za vsakodnevna opravila. Ob kontrolnem pregledu po operaciji se predpiše individualni program fizikalne terapije, ki je prilagojen posamezniku in vrsti izvedenega operativnega posega.

 
 
 
Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe d.o.o. Storitve: Pogoste težave: Povezave:

Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstropje, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 518 70 63 in 01 518 70 64

E-pošta: info@artros.si

 

Avtorji

Specialistični pregledi

Diagnostika

Operativni posegi

Rehabilitacija 

Obraba hrustanca

Poškodbe kolena

Bolečine v rami

Težave s hrbtenico

Teniški komolec

Deformacija stopala

   

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.