blog keyvisual

Možnost okrevanja brez bolečin po operaciji rame

mag. Martin Mikek, dr. med, spec. ortopedije / 27/3/2024

Pot do povrnitve funkcije rame z artroskopsko operacijo ni nujno boleča. Ravno nasprotno.  S sodobnim pristopom h kontroli bolečine in regionalno anestezijo je artroskopska operacija rame lahko povsem neboleč ambulantni poseg, s katerim uspešno odpravimo bolečine in povrnemo funkcijo rame.

Bolečina v ramenskem sklepu je za mnoge ena hujših, ki so jih doživeli. Dodatna težava je, da je bolečina v rami običajno najbolj izrazita v mirovanju in ponoči, o čemer smo že bolj podrobno pisali v blogu o kalcinacijah. Pacientke rade povedo, da je bolečina še hujša kot pri  porodu. Blokada bolečine s protibolečinskimi sredstvi  je lahko prva (in začasna) rešitev, učinkovito zdravljenje z dolgoročnim učinkom pa zahteva drugačen, bolj kompleksen pristop. 

NAD BOLEČINO BREZ BOLEČINE 

Najpogostejši vzrok hudih bolečin v rami so okvare kit rotatorne manšete ter kalcinacije v teh kitah. Učinkovito zdravljenje je pogosto artroskopska operacija. Z vidika obvladovanja bolečin vsak poseg na že razboleli rami predstavlja izziv. Če se operacija izvede le v splošni anesteziji, se običajno eden ali dva dni po operaciji bolečine tipično še intenzivirajo. Za blaženje so potrebni močni opioidni analgetiki, ki povzročajo slabost, vrtoglavice, tudi zaprtje. 

Na srečo obstaja učinkovita alternativa, in sicer izvedba operacije s kombinacijo splošne in regionalne anestezije. To pomeni, da anesteziolog pred pričetkom posega pod kontrolo ultrazvoka v predel živčnega snopa, ki oživčuje ramenski sklep in nadlakt, vbrizga lokalni anestetik. Operativni poseg se lahko v tem primeru izvede v plitvejši anesteziji. 

MANJ PROTIBOLEČNINSKIH ZDRAVIL IN LAŽJA ZAČETNA REHABILITACIJA

Tako prehodno ustavimo prenašanje bolečinskih impulzov iz predela ramenskega sklepa. Ker se med izvedbo operativnega posega bolečina ne more razviti, do nastanka izrazitejših bolečin ne pride niti kasneje; tako pacient nekaj ur po operaciji sploh ne zaznava bolečin v predelu ramena, močnejša bolečina pa se ne razvije niti v obdobju okrevanja. Preventivno v tem času pacient potrebuje le blažja protibolečinska zdravila, kot so nesteroidni antirevmatiki. Ti nimajo večjega vpliva na počutje in se jih lahko praviloma po nekaj dneh opusti.  

Izvedba artroskopske operacije ramena s kombinacijo splošne in regionalne anestezije ima mnoge prednosti za okrevanje. Ob tem, da zmanjšuje potrebo po jemanju protibolečinskih zdravil tudi olajšuje začetno rehabilitacijo. To pomeni, da je lažje pričeti razgibavati ramenski sklep, izvajati vaje za preprečevanje atrofije mišic, vse to pa prispeva k hitrejši povrnitvi funkcije ramena. 

Več o artroskopiji ramenskega sklepa PREBERITE TUKAJ.

Link title

Saša Golob, breme ji je padlo z rame

Saša Golob

Link title

Aljaž Sedej, reševanje komolca v kimonu

Aljaž Sedej

Naročite se na pregled

Za uspeh zdravljenja je ključno pravočasno ukrepanje in prava diagnoza. Naročite se na pregled pri naših specialistih.

Naročite se