blog keyvisual

Po novo znanje za zdrava kolena 

Andrej Lahajner, dr. med., spec. ortopedije / 13/02/2024

Oster, deviško čist gorski zrak mi butne v pljuča, ko stopim iz avtomobila pred kongresnim centrom v Val d'Iseru. Tako oster, da se mi zarosijo oči in me vonj po snegu prijetno zaskeli v sinusih. Ob tej vznesenosti skoraj spregledam ledeno ploskev, na katero sem stopil in skoraj izgubim ravnotežje. No, še dobro, da grem poglabljat znanje o operaciji kolena - morda mi bo kdaj prišlo prav tudi zase, pomislim. 

Letošnji kongres o kirurgiji kolena v francoskem Val d’Isèru je bil že deseti po vrsti. Kombinacija vrhunskih predavateljev in zanimivih tem na idilični lokaciji je pritegnila udeležence s celega sveta, zato je bila izmenjava mnenj in izkušenj res pestra in produktivna. 

S celostno obravnavo do trajnejših rezultatov 

Glavne teme letošnje konference so bile stabilnost kolenskega sklepa, ohranitvene operacije meniskov in obkolenske osteotomije. Velik poudarek je bil na celostni obravnavi poškodbe kolenskega sklepa oziroma na osredotočenosti na vse kolenske strukture, ki zagotavljajo stabilnost sklepa. Medtem, ko sta bili v zadnjih desetletjih v ospredju predvsem sprednja in zadnja križna vez, se sedaj precej pozornosti posveča tudi izvensklepnim vezem. Zelo pomembno je namreč, da pri operativnem zdravljenju poškodbe kolena ustrezno oskrbimo tudi oba meniskusa, in sicer s šivanjem, stabilizacijo in centralizacijo.  

 Pri vsaki ligamentarni poškodbi vezi je nujno ustrezno preučiti tudi biomehaniko oz. os celotne spodnje okončine. Zakaj? Če gre za odklon osi sklepa (varus, valgus) ali prekomeren naklon sklepa (npr. ‘’posterior tibial slope’’), je velika verjetnost, da se bo - kljub perfektno izvedeni primarni operaciji - poškodba vezi kmalu ponovila.   

 Takšna obravnava omogoča, da v planiranje operativnega posega že vključimo možnost sočasne izvedbe osteotomije, ki popravi ugotovljeno nepravilnost in močno zmanjša odstotek verjetnosti ponovitve poškodbe.

Osteotomija je kirurški poseg, pri katerem preoblikujemo kost okoli kolenskega sklepa tako, da se del sil prenese na zdravo površino kolena. S tem, ko je obremenitev na sklep razporejena bolj enakomerno, se zmanjša pritisk na poškodovani del sklepa, kar lahko privede do ustavitve obtabe hrustanca ali celo reparacije.  Tehnike osteotomije so že uveljavljene in dobro znane, tudi materiali ostajajo bolj ali manj enaki. Predvsem je pomembno, da se tehniko uporabi ob pravem času na pravem mestu. 

Varna vrnitev v šport  

V sklop preventive pred poškodbami, ki je seveda osnova vsakega varnega športnega udestvovanja, sodi tudi varno vračanje v športne aktivnosti po poškodbi in operaciji. Na kongresu je bil predstavljen učinkovit sistem preverjanja športnika, ki pokaže, ali je že sposoben za intenzivnejše obremenitve, treninge in tekme.  

 Ko se s polno glavo informacij o poškodbah kolen podaš na smuči, te - tudi kot ortopedu z dolgoletnimi izkušnjami - previdnostni alarm v glavi opozori na obvezno ogrevanje in na smučanje po svojih zmožnostih. Kljub izjemnemu napredku ortopedskih posegov v zadnjih letih, je najboljša operacija taka, ki je ne potrebuješ. Zato je preventiva še vedno najboljše zdravilo. 

 Številne vaje za povečanje & ohranjanje gibljivosti ter krepitev mišič so na voljo na naših Facebook in IG profilih. 


Link title

Saša Golob, breme ji je padlo z rame

Saša Golob

Link title

Aljaž Sedej, reševanje komolca v kimonu

Aljaž Sedej

Sodelujemo z zdravstvenimi zavarovalnicami:

triglav allianz vzajemna merkur generali prva zdravstvena asistenca TBS team 24
Naročite se na pregled

Za uspeh zdravljenja je ključno pravočasno ukrepanje in prava diagnoza. Naročite se na pregled pri naših specialistih.

Naročite se