blog keyvisual

Pokanje v rami: res razlog za alarm? 

mag. Martin Mikek  / 13.02.2024

“Vedno, ko se pretegnem, sploh zjutraj ali po daljšem delu za računalnikom, zaslišim pok v rami,” mi na pregledu pripoveduje študentka Melita. “Boli sicer ne, se mi pa zdi, da čutim rahel premik, kot bi se nekaj sprostilo – podobno kot pri pokanju členkov v prstih.  Zdi se mi, da sem še nekoliko premlada za obrabo, ampak me je vseeno malo zaskrbelo,” nadaljuje. “Rekreativno redno igram odbojko in tenis, zato sem pomislila, da bi mi lahko ponavljajoči se gibi pri teh športih povzročili kakšno poškodbo.” 

 

Pogost in večinoma nenevaren pojav, a vseeno previdno

Pokanje in preskoki v rami so razmeroma pogost pojav. Na srečo gre večinoma za povsem nenevarne težave prehodne narave, ki spontano minejo. V mnogih primerih si lahko pri motečih preskokih pomagamo sami, je pa pomembno vedeti, kdaj poiskati zdravniško pomoč. Preskoki v rami so lahko namreč tudi znak resnega obolenja, ki zahteva zdravljenje. Pojasnjujemo, kako ločiti resne težave s pokanjem in kdaj je potreben pregled pri zdravniku. 

Preskoki in pokanje v ramenskem sklepu običajno nastajajo zaradi drsenja kit preko kostne površine. Redkeje so ti pojavi posledica nepravilnega drsenja med sklepnima površinama lopatice in nadlaktnice. Lahko pa nastanejo tudi zaradi nepravilnega drsenja med sklepnima površinama ključnice in lopatice. Pri določenih kostnih oblikah sklepa so ti simptomi bolj pogosti, enako velja za prekomerno elastičnost sklepne ovojnice in vezi ramenskega sklepa.  

Kadar se pokanje pojavlja le občasno in ni povezano z bolečinami v sklepu, mu ni potrebno namenjati posebne pozornosti. To je na srečo najpogostejša oblika pojavljanja teh simptomov. Pri pokanju ali neprijetnih preskokih, ki se pojavljajo redno pri določeni aktivnosti ali gibu in so običajno tudi moteči, je smiselno ukrepati. Največkrat si pri takšnih težavah lahko pomagamo sami, saj so po navadi posledica nepravilnih vzorcev gibanja ramenskega sklepa.

Do tega običajno prihaja zaradi kombinacije mišičnega neravnovesja ter prekomerne ohlapnosti sklepne ovojnice ramena. Bolj so takšnim oblikam pokanja in preskokov podvrženi mladostniki in mladi odrasli, še posebej tisti športno aktivni.

Vaje za krepitev hrbtnih mišic 

Prvi ukrep pri takšnih težavah naj bo vsakodnevno izvajanje terapevtskih vaj za krepitev ramenskih mišic. Največkrat je potrebno okrepiti hrbtne mišice, ki kontrolirajo položaj lopatice in vzorec gibanja lopatice med izvajanjem gibov elevacije v ramenu. Primerne programe vaj lahko najdete na spletu, a boljše je za to poiskati pomoč izkušenega fizioterapevta ali kineziologa. Ta bo lahko na podlagi ocene vzorcev gibanja ramena in mišične moči sestavil prilagojen program terapevtskih vaj za popravo vseh funkcionalnih neskladnosti pri gibanju ramena. Dodatno lahko pri odpravi simptomov pokanja in preskokov v ramenu pomaga poudarjena skrb za dobro držo ter vadba namenjena za krepitev mišic trupa. Vse to je smiselno kombinirati tudi z razteznimi vajami za ramenski sklep ter dobrim ogrevanjem pred vsako športno aktivnostjo. 

Kaj pa, ko boli?

Pokanje in preskoki v ramenu, ki so povezani z bolečinami ali celo pojavljanje bolečine v ramenu med mirovanjem in ponoči naj bo vedno razlog za skrb. V tem primeru je lahko izvor teh simptomov burzitis (vnetje sluzne vrečke na površini ramenskih kit), ali v slabšem primeru tudi natrganje ali celo pretrganje ramenskih kit. Pomembno pri tem je, da lahko takšna stanja v ramenskem sklepu po 50. letu starosti nastajajo tudi spontano, brez poškodb, samo zaradi starostno pogojene obrabe kit. Znak, ki prav tako nakazuje na resnejšo obolenje in se lahko pojavi ob pokanju ali preskokih ramena, je omejena gibljivost sklepa. 

Vsak pojav preskokov in pokanja v ramenu, ki ga spremljata bolečina ali omejena gibljivost ramena naj bo torej opomin, da je nujen pregled pri zdravniku. 

Melita je svoje pokanje ublažila z rednim izvajanjem vaj za hrbtnih mišic po napotkih kineziologov in fizioterapevtov iz Artros Reha centra. Za več vaj s tega področja nas spremljajte na naših Instagram in Facebook profilih.

Link title

Saša Golob, breme ji je padlo z rame

Saša Golob

Link title

Aljaž Sedej, reševanje komolca v kimonu

Aljaž Sedej

Sodelujemo z zdravstvenimi zavarovalnicami:

triglav allianz vzajemna merkur generali prva zdravstvena asistenca TBS team 24
Naročite se na pregled

Za uspeh zdravljenja je ključno pravočasno ukrepanje in prava diagnoza. Naročite se na pregled pri naših specialistih.

Naročite se