blog keyvisual

S FIZIOTERAPIJO NAD KALCINACIJE V RAMI

mag. Martin Mikek, ortoped in
Martin Zore, dipl. fizioterapevt
/ 14.03.2024

“Začelo se je s komaj opazno, z nekako pridušeno bolečino v rami, ki sem jo sprva pripisoval pretiravanju pri vadbi v fitnesu. Pomislil sem, da sem si nazadnje najbrž naložil nekoliko preveč uteži. In da ne bi bilo slabo, če si vzamem nekaj odmora. Potem pa je začelo boleti, zares boleti in to vsak dan bolj,” se spominja Jaka, sicer rekreativni tenisač in redni obiskovalec fitnesa.

Ultrazvočna preiskava, kamor je bil Jaka napoten po obisku osebnega zdravnika, je pokazala, da gre za kalcifični tendinitis oz. “kalcinacijo,” ki se pojavi ob nalaganju kristalov kalcija v slabo prekrvavljene dele tetive.

 VZROKI ŠE VEDNO PRECEJŠNJA NEZNANKA

Dejavniki za nastanek kalcinacij v ramenu, najpogosteje v kitah rotatorne manšete sicer ostajajo precejšnja neznanka, vemo pa, da ta pojav ni povezan s prehrano oziroma z uživanjem živil, bogatih s kalcijem.  Nedvomno k nastanku prispevajo procesi staranja, ki se v kitah rotatorne manšete pričnejo že okoli 35. leta starosti. Zaznamuje jih postopno slabšanje prekrvavitve kite, zmanjševanje števila celic v kiti in upadanje presnovne aktivnosti celic. Kalcifični tendinitis sicer ni nevarno stanje, je pa lahko zelo neprijeten zaradi spremljajočih bolečin in slabše gibljivosti sklepa.  

BOLEČINA V FAZI RAZGRADNJE KALCIJA

Kalcinacija se sicer začne tako, da se nekatere kitne celice preobrazijo in pričnejo namesto kolagenih vlaken tvoriti in izločati s kalcijem bogato snov, ki se nakopiči v medceličnem prostoru.  V tej fazi bolečin običajno ni; te se pojavijo v naslednjem koraku, ko skuša telo izločiti nakopičen kalcij,  kar privede do boleče vnetne reakcije v širšem sklepnem prostoru rame.

Zanimivo je, da so pri mnogih ljudeh prisotne tudi dokaj velike kalcinacije, vendar se jih ti sploh ne zavedajo, saj so povsem asimptomatske (neboleče). Nasprotno pa lahko drugim že majhna kalcinacija povzroči hudo bolečino in močno omejeno gibljivost sklepa. "Na neki točki je bila gibljivost roke tako zmanjšana, da nisem bil sposoben normalno zavrteti volana, torej sem bil nesposoben za vožnjo," se spominja Jaka, "najhuje pa je bilo, da mi je ponoči neznosna bolečina preprečevala spanec."

SIMPTOMI V VALOVIH

"Bolečine se sicer običajno pojavljajo v valovih; tako lahko rama močno boli 2 tedna, nato se umiri in se več mesecev ne zgodi nič, potem pa je bolečina spet tu. Takšna obdobja oscilacij lahko trajajo tudi do 5 let," razlaga mag. Martin Mikek, dr. med., spec. ortopedije, ki se v medicinskem centru Artros ukvarja predvsem z zdravljenjem rame in ramenskega obroča. “V tem obdobju se kalcinacija običajno razgradi."

KONZERVATIVNO ZDRAVLJENJE, BREZ OPERACIJE

Na srečo lahko večino simptomatskih kalcinacij ramena pozdravimo konzervativno, brez operacije. Kot najučinkovitejši način se je izkazala terapija z globinskimi udarnimi valovi (ESWT), kombinirana z običajnimi oblikami fizikalne terapije, kot so:

 “Morda zveni nekoliko kontraintuitivno, vendar mirovanje povzroči poslabšanje stanja,” opozarja dipl. fizioterapevt Martin Zore iz fizioterapevtskega centra Artros Reha. “Zato je v terapijo nujno vključiti tudi ustrezne gibalne vaje prizadetega dela.” Raziskave kažejo, da takšna terapija uspešno odpravi bolečine zaradi kalcinacije v ramenu pri do 80% pacientov. Manj uspešno je to zdravljenje pri kalcinacijah, ki so večje od 2 cm. 

Ta način zdravljenja se je izkazal za uspešno izbiro tudi pri Jaki – po osmih obiskih fizioterapevta je bila njegova roka spet normalno gibljiva, bolečine pa minimalne.

“Že po prvi fizioterapiji je bilo olajšanje občutno,” se spominja Jaka, “nato pa sem se kmalu vrnil k običajnim aktivnostim. Če tega ne doživiš na lastni koži, si težko predstavljaš, kako ti takšna bolečina zmanjša kvaliteto življenja.”

ARTROSKOPSKA ODSTRANITEV KALCINACIJE

Kadar s fizikalno terapijo in globinskimi udarnimi valovi nismo uspešni in se napadi bolečin ponavljajo, svetujemo artroskopsko odstranitev kalcinacije. Gre za minimalno invazivni operativni poseg, kjer skozi nekaj drobnih rezov s kamero in inštrumenti iz prizadete kite odstranimo kalcinacijo. Prednost takšnega zdravljenja je, da zelo učinkovito odpravi težave, zahteva pa nekoliko daljše okrevanje in je kot vsak operativni poseg povezano z nekaterimi tveganji za zaplete. 

Alternativa operaciji je lahko pri rezistentnih kalcinacijah tudi zdravljenje z igelno aspiracijo pod kontrolo ultrazvoka. Problem te metode je, da so rezultati zelo nepredvidljivi. Uspešno z njo težave odpravimo le pri približno polovici pacientov. Vzrok za to je, da se konzistenca kalcinacij med posamezniki razlikuje. Pri nekaterih so tekoče oziroma kot gosta pasta, pri drugih pa razmeroma trde, podobne kredi. Žal ni načina s katerim bi lahko opredelili konsistenco kalcinacije in predvideli ali bo takšna aspiracija uspešna. 

Kadar kalcinacija povzroča le blage bolečine, ki v nekaj dneh minejo in se takšni napadi pojavljajo redko, je lahko povsem smoteno tudi samo zdravljenje s počitkom, antirevmatikom in kinezioterapijo ter protibolečinskimi obsevanji. V takšnih primerih je včasih lažje počakati in upati, da se bo kalcinacija spontano razgradila. 

Več o kalcifičnem tenditisu in o postopkih zdravljenja preberite tukaj.

Link title

Saša Golob, breme ji je padlo z rame

Saša Golob

Link title

Aljaž Sedej, reševanje komolca v kimonu

Aljaž Sedej

Naročite se na pregled

Za uspeh zdravljenja je ključno pravočasno ukrepanje in prava diagnoza. Naročite se na pregled pri naših specialistih.

Naročite se