Terapija z globinskimi udarnimi valovi (ESWT)

Terapija z udarnimi globinskimi valovi (Extracorporeal Shockwave Therapy oz. ESWT) je neinvazivna metoda zdravljenja, ki jo med drugim uporabljamo v fizioterapiji in ortopediji. Z udarnimi globinskimi valovi zdravimo degenerativne in kalcinirajoče spremembe v mišično-kitnem sistemu

Najpogosteje gre pri tem za kalcinacije v kitah ramenskega sklepa, degenerativno vnetne spremembe prirastišča kit pri teniškem komolcu, skakalnem kolenu in pri težavah z Ahilovo kito. Terapijo lahko uporabimo samostojno, še pogosteje jo kombiniramo s standardno fizikalno terapijo. 

new illustration

Kako izvajamo terapijo?

Pred terapijo je potreben pregled pri zdravniku, pogosto sledi dodatna ultrazvočna ali rentgenskega diagnostika, s katero natančneje opredelimo naravo težave in potrdimo diagnozo. 

Kdaj izvajamo terapijo?

Terapijo izvajamo pri bolečinah zaradi degenerativnih sprememb ali kalcinacij v kitah in mišicah, to so:

  • kalcinacije v kitah ramenskega sklepa
  • vnetja narastišča plantarne aponevroze na petnico (»petni trn«)
  • pri kroničnih bolečinah v vratu ali hrbtu (mišični vozli)
  • vnetja mišičnih narastišč komolčnega sklepa (»teniški komolec«, »golfski komolec«)
  • vnetja narastišč kit in mišic na drugih mestih (stopalo, koleno, kolk, hrbtenica)

Kaj lahko pričakujete od terapije?

Terapija z globinskimi udarnimi valovi ima regenerativni učinek in takojšen protibolečinski in protivnetni učinek na tkiva. Poleg tega izboljšuje prekrvitev v tkivih in gibljivost prizadete okončine. Terapija omogoča razbijanje kalcinacij v mehkih tkivih ter lažje vpijanje teh v obdobju po terapiji. 

Terapije z globinskimi udarnimi valovi pogosto izvajamo v kombinaciji z drugimi terapijami. To je lahko klasična kinezioterapija ali druge sodobne obsevalne terapije, kot sta HIL/HILT (visoko energijski laser) ali SIS (super magnetoterapija). 

Prvi rezultati se praviloma pokažejo po tretji terapiji, stanje pa se izboljšuje še 3 mesece po zaključku zdravljenja. Podatki iz literature in iz lastnih izkušenj kažejo, da 80 % bolnikov po zaključeni terapiji navaja odsotno ali bistveno blažjo bolečino ob manjši potrebi po protibolečinskih zdravilih.

Terapijo z globinskimi udarnimi valovi pogosto izvajamo v kombinaciji z individualno kinezioterapijo.

Naročite se 

Sodelujemo z zdravstvenimi zavarovalnicami:

triglavallianzvzajemnamerkurgeneraliprva zdravstvena asistencaTBS team 24
Naročite se na pregled

Za uspeh zdravljenja je ključno pravočasno ukrepanje in prava diagnoza. Naročite se na pregled pri naših specialistih.

Naročite se