Terapija z globinskimi udarnimi valovi (ESWT)

Terapija z udarnimi globinskimi valovi (Extracorporeal Shockwave Therapy oz. ESWT) je neinvazivna metoda zdravljenja, ki jo med drugim uporabljamo v fizioterapiji in ortopediji. Z udarnimi globinskimi valovi zdravimo degenerativne in kalcinirajoče spremembe v mišično-kitnem sistemu

Najpogosteje gre pri tem za kalcinacije v kitah ramenskega sklepa, degenerativno vnetne spremembe prirastišča kit pri teniškem komolcu, skakalnem kolenu in pri težavah z Ahilovo kito. Terapijo lahko uporabimo samostojno, še pogosteje jo kombiniramo s standardno fizikalno terapijo. 

new illustration

Kako izvajamo terapijo?

Pred terapijo je potreben pregled pri zdravniku, pogosto sledi dodatna ultrazvočna ali rentgenskega diagnostika, s katero natančneje opredelimo naravo težave in potrdimo diagnozo. 

Kdaj izvajamo terapijo?

Terapijo izvajamo pri bolečinah zaradi degenerativnih sprememb ali kalcinacij v kitah in mišicah, to so:

  • kalcinacije v kitah ramenskega sklepa
  • vnetja narastišča plantarne aponevroze na petnico (»petni trn«)
  • pri kroničnih bolečinah v vratu ali hrbtu (mišični vozli)
  • vnetja mišičnih narastišč komolčnega sklepa (»teniški komolec«, »golfski komolec«)
  • vnetja narastišč kit in mišic na drugih mestih (stopalo, koleno, kolk, hrbtenica)

Kaj lahko pričakujete od terapije?

Terapija z globinskimi udarnimi valovi ima regenerativni učinek in takojšen protibolečinski in protivnetni učinek na tkiva. Poleg tega izboljšuje prekrvitev v tkivih in gibljivost prizadete okončine. Terapija omogoča razbijanje kalcinacij v mehkih tkivih ter lažje vpijanje teh v obdobju po terapiji. 

Terapije z globinskimi udarnimi valovi pogosto izvajamo v kombinaciji z drugimi terapijami. To je lahko klasična kinezioterapija ali druge sodobne obsevalne terapije, kot sta HIL/HILT (visoko energijski laser) ali SIS (super magnetoterapija). 

Prvi rezultati se praviloma pokažejo po tretji terapiji, stanje pa se izboljšuje še 3 mesece po zaključku zdravljenja. Podatki iz literature in iz lastnih izkušenj kažejo, da 80 % bolnikov po zaključeni terapiji navaja odsotno ali bistveno blažjo bolečino ob manjši potrebi po protibolečinskih zdravilih.

Terapijo z globinskimi udarnimi valovi pogosto izvajamo v kombinaciji z individualno kinezioterapijo.

Naročite se 

Sodelujemo z zdravstvenimi zavarovalnicami:

triglav allianz vzajemna merkur generali prva zdravstvena asistenca TBS team 24 Zavarovalnica Sava
Naročite se na pregled

Za uspeh zdravljenja je ključno pravočasno ukrepanje in prava diagnoza. Naročite se na pregled pri naših specialistih.

Naročite se