blog keyvisual

"Spet brez bolečin  opravljam svoje delo."

mag. Kristina Mikek, oftamologinja / 27/02/2024

Z matičnimi celicami uspešno zaviramo osteoartritis kolčnega sklepa 

 »Moje vsakdnevno delo v ordinaciji zahteva veliko hitrih menjav položaja - vstajanje, obračanje, sklanjanje in podobno, po drugi strani pa med izvajanjem operacij dolgo časa preživim v prisilni drži. Zato je zame zdravje sklepov izjemnega pomena. Odločitev za terapijo z matičnimi celicami se je izkazala za odlično naložbo v kvaliteto mojega življenja – tako profesionalnega kot zasebnega, saj se v prostem času zelo rada ukvarjam s športom,« svojo pripoved o zdravljenju obrabe kolka z matičnimi celicami začne priznana slovenska oftamologinja mag. Kristina Mikek, dr. med. 

Kristinine težave so se začele že pred časom, v zadnjem letu pa je čutila čedalje močnejše bolečine v desnem kolku. Njeno klecanje in počasnejšo hojo so opazile tudi sestre v operacijski dvorani, kjer dr. Kristina Mikek dnevno preživi po več ur. Slikanje kolka je pokazalo (začetno) obrabo hrustanca obeh kolkov – stanje, ki ga strokovno imenujemo osteoartritis kolčnega sklepaPo posvetu z več strokovnjaki se je kot najbolj primerna rešitev pokazala terapija z matičnimi celicami, podprta z redno telesno vadbo za krepitev mišic okrog kolka. 

 »Zdravstveni center Artros dobro poznam, saj v njem deluje moj mož, specialist ortopedije, pa tudi kar nekaj mojih znancev in pacientov je tam opravilo terapijo z matičnimi celicami. Ker so z rezultati še leta po posegu zelo zadovoljni, sem se tudi sama odločila, da pomoč za svoje kolke poiščem prav v Artrosu,« razloži Kristina. 

Zdravljenje z matičnimi celicami - najsodobnejši način zdravljenja obrabe hrustanca 

Matične celice so široka skupina neusmerjenih in nediferenciranih celic. So predhodnice vseh telesnih celic in imajo na začetku našega življenja možnost preobrazbe v katerokoli celico. Na srečo imamo matične celice tudi odrasli ljudje, kar lahko izkoristimo za postopke regenerativnega zdravljenja. Glede na izvor tako matične celice razdelimo na prenatalne (embrionalne), ki se nahajajo v razvijajočem se zarodku in na postnatalne (somatske), ki se nahajajo v številnih tkivih odraslih organizmov. 

Glede na način pridobivanja matične celice delimo na avtogene in alogene. Avtogene matične celice so pacientove lastne celice, ki jih pridobimo iz pacientovega kostnega mozga ali iz njihovega maščobnega tkiva. Iz teh odvzetih celic v posebnem postopku pripravimo koncentrat, ki ga injiciramo v prizadeti sklep. Alogene matične celice so pridobljene iz popkovnice (torej gre za prenatalne matične celice). Te celice nato razmnožujemo v kontroliranem laboratorijskem okolju). Pri tem načinu zdravljenja bolniku ni potrebno skozi postopke odvzema matičnih celic, ampak se opravi le injiciranje že pripravljenega odmerka.

Kratek ambulantni poseg z nekajdnevnim okrevanjem

Tako pri terapiji z avtogenimi kot z alogenimi celicami gre za krajši poseg, ki ga večina pacientov dobro prenaša, po navadi poročajo le o občutku rahlega pritiska ali nelagodja. Običajno se dan ali dva po posegu pojavi blažja bolečina, ki nato postopoma izzveni. 

Dr. Kristina Mikek je že teden dni po injiciranju matičnih celic v desni kolk sproščeno drsela po zasneženih smučarskih pobočjih.  »Moram pa priznati, da je bilo pri levem kolku, kamor sem celice prejela približno dva tedna po terapiji v desni kolk, okrevanje malo bolj naporno. Prvi in drugi dan po posegu me je precej bolelo, tako da sem si bolečine lajšala z analgetiki. Tretji dan je bolečina popustila in sem se že normalno gibala po operacijski dvorani in ambulanti.« 

Najboljši rezultati pri začetni fazi obrabe hrustanca 

Izr. prof. dr. Mohsen Hussein, dr. med, spec. ortopedije, eden izmed pionirjev terapije z matičnimi celicami v ortopedske namene v Sloveniji, terapijo z matičnimi celicami običajno priporoči pacientom, kjer obraba hrustanca še ni zelo napredovala. »Na tak način učinkovito upočasnimo potek nadaljnjih degenerativnih sprememb v sklepu, zmanjšamo vnetje, ublažimo bolečine in izboljšamo funkcijo sklepa,« razloži dr. Hussein,  »osebno me pri terapijah z matičnimi celicami najbolj navdušuje možnost obnove hrustanca, saj pri številnih pacientih dosegamo zares dobre rezultate.« 

Z matičnimi celicami zdravimo predvsem obrabe hrustanca v kolenu, kolku in gležnju, se pa lahko uporabljajo povsod, kjer je prisoten hrustanec, na primer tudi pri komolcu in ramenu. Je pa seveda vsak pacient zgodba zase, tako da se za zdravnik za primerno terapijo odloči po natančnem pregledu in temeljiti diagnostiki.

Vas skrbijo bolečine v sklepih? Naročite se na posvet na tej povezavi.

Link title

Saša Golob, breme ji je padlo z rame

Saša Golob

Link title

Aljaž Sedej, reševanje komolca v kimonu

Aljaž Sedej

Sodelujemo z zdravstvenimi zavarovalnicami:

triglav allianz vzajemna merkur generali prva zdravstvena asistenca TBS team 24
Naročite se na pregled

Za uspeh zdravljenja je ključno pravočasno ukrepanje in prava diagnoza. Naročite se na pregled pri naših specialistih.

Naročite se