blog keyvisual

KAJ JE NOVEGA NA PODROČJU OPERACIJ RAMENSKEGA SKLEPA? 

mag. Martin Mikek, dr. med., spec. ortopedije
/ 16. 06. 2024

Povzetek iz mednarodnega simpozija za operacije ramena 

Težave z ramenskim sklepom so med pogostejšimi vzroki za obisk ortopeda. V mnogih primerih je najboljša rešitev operativno zdravljenje. V medicinskem centru Artros, smo specialisti za minimalno invazivne operacije in regenerativna zdravljenja.


V sodelovanju s priznanimi strokovnjaki iz tujine, smo prvi v Sloveniji uvedli več novih operativnih metod. To velja tudi za artroskopsko operacijo po Latarjetu, minimalno invazivno različico najbolj uspešne operacije za zdravljenje ponavljajočih izpahov ramena. Posebej je primerna za mlade in vse športno aktivne, ki so zaradi aktivnega življenskega stila bolj izpostavljeni tveganju za ponovitev izpaha ramena.  

Uglednega simpozija v Nici se vsakokrat udeležim zaradi odličnih strokovnih povezav z organizatorjem srečanja Prof. Pascal Boileaujem. Ta francoski ortoped je razvil artroskopsko tehniko operacije po Latarjetu, ki jo uporablamo v Artrosu.

V sodelovanju z njim smo kot prvi v Sloveniji to operacijo že leta 2019. Od tedaj smo s tem posegom uspešno pomagali k vrnitvi v športno aktivnost že preko 100 pacientom.   

Nestabilnost ramenskega sklepa je bila ena pomembnejših tem letošnjega simpozija. Predstavljene so bile nove raziskave, ki kažejo na izjemen pomen kostne obnovitve sklepne površine za dolgoročno stabilnost ramena. Prav to je glavna prednost operativne tehnike po Latarjetu. Veliko pozornosti je bilo namenjeno tudi zdravljenju poškodb in okvar kit rotatorne manšete.

Razvoj artroskopskih tehnik zašitja kit rotatorne manšete se usmerja v vse bolj biološke načine prišitja kit z uporabo manj kostnih vsadkov in sidrnih šivov. Tako se skuša povečati uspešnost zaraščanja kit in izboljšati funkcionalne rezultate zdravljenja. Temu trendu pri artroskopskih operacijah poškodb rotatorne manšete sledimo tudi v Artrosu. Za zašitje kit uporabljamo posebno biološko tehniko prišitja, ki minimalno vpliva na prekrvavitev kosti in kit. To olajšuje zaraščanje kit in pospešuje okrevanje po artroskopskih operacijah.  

Napredek na področju minimalno invazivnih operacij rame je izjemen. Ponosen sem, da s predanim delom in mednarodnimi strokovnimi povezavami s kolegi v medicinskem centru Artros omogočamo vse najsodobnejše metode operativnega zdravljenja za težave ramenskega sklepa tudi našim pacientom.  

Več o zgradbi in delovanju ramenskega sklepa ter najpogostejših okvarah in načinih zdravljenja na Artros Youtube kanalu:


Link title

Saša Golob, breme ji je padlo z rame

Saša Golob

/izjava-jure-franko

Jure Franko, konec bolečin v kolenu

Jure Franko

Sodelujemo z zdravstvenimi zavarovalnicami:

triglav allianz vzajemna merkur generali prva zdravstvena asistenca TBS team 24
Naročite se na pregled

Za uspeh zdravljenja je ključno pravočasno ukrepanje in prava diagnoza. Naročite se na pregled pri naših specialistih.

Naročite se