blog keyvisual

Konec zoprnega tiščanja v čevljih

Artros / 30/04/2024

“Ukrivljanje palca na desni nogi sem začela opažati že pred leti, vendar sem stanje na začetku ignorirala, z upanjem, da se ne bo poslabšalo. Žal ni bilo tako in začele so se težave z obutvijo. Odpoved visokim petam in ozki elegantni obutvi sem precej mirno sprejela, ko pa so me začeli tiščati tudi vsakdanji ‘udobni’ čevlji, pa sem spoznala, da bo potrebno ukrepati,” pripoveduje Barbara Florjančič.

“Hallux valgus ali ukrivljen palec na nogi ponavadi najprej povzroča tiščanje v obutvi, temu pa se pogosto pridruži bolečina, lahko tudi vnetje. Faktorjev, ki sprožijo nastanek hallux valgusa je več. Lahko gre za genetsko predispozijo, pogosto tudi za uporabo neprimerne, preozke obutve, velikokrat pa je vzrok tudi hipermobilnost (preohlapnost) sklepov,” razlaga Andrej Lahajner, dr.med, specialist ortopedije, ki v medicinskem centru Artros med drugim opravlja operacije stopala in gležnja.

OKREVANJE JE BILO NEBOLEČE, KLJUB TEMU, DA SO VSI GOVORILI, KAKO BOLI

“Res je bilo zoprno, sploh bolečine in pa težave pri vsakdanjem delu,” se spominja Barbara. “Res sem vesela, da sem se odločila za operacijo. Potekala je brez težav. Okrevanje je bilo neboleče, kljub temu, da so vsi govorili, kako boli. Štiri tedne sem morala nositi poseben čevelj, ki se uporablja po operaciji, nato pa normalno obutev. Hvaležna sem osebju v Artrosu in posebej dr. Lahajnerju, ker ste opravili odlično in predvsem hitro. Hvala!

KDAJ K SPECIALISTU?

“Ukrivljen palec postane težava takrat, ko začne ljudi ovirati pri vsakdanjem življenju; ko jih tišči v obutvi, ko jih boli, ko jih težava ovira pri hoji ali športni aktivnosti. Takrat je res zadnji čas za ukrepanje,” nadaljuje dr. Lahajner.

ZDRAVLJENJE

“Konzervativno poskušamo hallux valgus zdraviti z določeno obutvijo, z distančniki, z opornicami, ampak, da bi odpravili deformacijo oz. ukrivljenost prsta, ni mogoče. Edina možnost, da definitvno popravimo operacijo prsta, je operativni poseg, se pravi, kirurška korekcija osi prsta, ki potem prinese dolgotrajni učinek oziroma odpravo te deformacije,” zaključi dr. Lahajner.

Več o zdravljenju ukrivljenega palca in deformaciji drugih prstov izveste tukaj.



Link title

Saša Golob, breme ji je padlo z rame

Saša Golob

/izjava-jure-franko

Jure Franko, konec bolečin v kolenu

Jure Franko

Naročite se na pregled

Za uspeh zdravljenja je ključno pravočasno ukrepanje in prava diagnoza. Naročite se na pregled pri naših specialistih.

Naročite se