O diskus herniji oziroma zdrsu medvretenčne ploščice govorimo, ko ob večjem premiku medvretenčne ploščice pride do pomembne utesnitve živčnih struktur v hrbteničnem kanalu. Zdravimo jo z operacijo. Če je ob diskus herniji prisotna bolečina v ledveni hrbtenici, ki seva vzdolž nog, neprijetno mravljinčenje ali celo akuten izpad mišične moči v spodnji okončini, je operacija nujna.

 

V večini primerov je dovolj že majhen rez kože, kar olajša rehabilitacijo in celjenje. Pacient odide domov že na dan operacije. Pred operacijo obvezno opravimo MRI slikanje ledvene hrbtenice.

new illustration

Kdaj potrebujete operacijo diskus hernije?

Operacijo izvedemo, ko se pojavi neukrotljiva bolečina v ledveni hrbtenici, ki se širi v spodnje okončine. Sočasen pojav zmanjšanja ali polnega izpada moči v kolenu ali stopalu pomeni, da je poseg nujen. Pozitiven izvid MRI preiskave ledvene hrbtenice nam da zeleno luč za operacijo.

Indikacije za operacijo diskus hernije

  • diskus hernija, ki ustreza simptomom
  • izrazite bolečine v ledveni hrbtenici s širjenjem v spodnje okončine
  • akuten izpad (v zadnjih 24-ih urah) mišične moči v nogah ob potrjeni MRI diagnozi

Kako izvedemo poseg?

Operacija poteka v splošni anesteziji. Z RTG ojačevalcem najprej določimo nivo na ledveni hrbtenici, kjer je prisotna diskus hernija. Nato na zadnji strani hrbta naredimo minimalni rez kože. Prikažemo si prizadet medvretenčni prostor in diskus hernijo, kar ponovno potrdimo z RTG slikanjem med operacijo. Diskus hernijo nato odstranimo in s tem sprostimo utesnjen živec in ostale živčne strukture določenega nivoja. Stabilni del medvretenčne ploščice (diskusa) se ohrani, saj še najprej igra pomembno vlogo.


Rehabilitacija

Nekaj ur po operaciji pacient lahko vstane. Pred tem ga naučimo pravilnega dvigovanja iz ležečega položaja in gibanja na sploh, da ne preobremeni ledvene hrbtenice. Prve dni svetujemo relativni počitek doma. Po nekaj dneh pacient lahko prične z hojo po ravnem na krajše razdalje (15 min) s postopnim stopnjevanjem (do 1 ure). Priporočamo nordijsko hojo. Nizko pripogibanje v trupu, dvigovanje bremen, sunkoviti gibi v hrbtenici, prisilne drže ali dolgotrajno sedenje mesec dni oziroma v začetni fazi rehabilitacije niso dovoljeni. Nato sledi intenzivna prilagojena rehabilitacija v naravnem zdravilišču. Polne aktivnosti so dovoljene tri do štiri mesece po operaciji. Glede na to, da je diskus hernija v osnovi degenerativno obolenje, se je kljub operaciji potrebno pri športnih aktivnostih in delu držati določenih pravil.

Rezultati posega

Bolečina vzdolž spodnje okončine preneha takoj po operaciji. Nekaj časa je še vedno prisotna bolečina v ledveni hrbtenici zaradi same operacije in celjenja operativne rane. Kadar je operacija izvedena pravočasno, se prične moč v nogah, ki je pred operaciji popuščala, hitro popravljati. Občutek mravljinčenja po nogi lahko vztraja, kar je posledica regeneracije živca, ki se je zaradi operacije sprostil. 


Čas operacije je odvisen od anatomije in težavnosti operativnega pristopa in traja od 20 minut do 1 ure. Pacient je še isti dan odpuščen v domačo oskrbo. 

Naročite se na pregled pri naših specialistih ortopedih.

Naročite se na pregled

Sodelujemo z zdravstvenimi zavarovalnicami:

triglav allianz vzajemna merkur generali prva zdravstvena asistenca TBS team 24 Zavarovalnica Sava
Naročite se na pregled

Za uspeh zdravljenja je ključno pravočasno ukrepanje in prava diagnoza. Naročite se na pregled pri naših specialistih.

Naročite se