Regenerativno zdravljenje hrustanca

KV illustration

V našem centru smo posebej specializirani za zdravljenje poškodb in zgodnjih oblik obrabe hrustanca. Edini v Sloveniji izvajamo magnetno resonanco z biokemijskim slikanjem (dGEMRIC), ki nam omogoča natančno oceno sprememb na hrustancu, za zdravljenje pa uporabljamo vse najsodobnejše metode: zdravljenje z matičnimi celicami, z lastno krvno plazmo, z injekcijami hialuronske kisline in operativne metode, kot so artroskopsko mikrofrakturiranje hrustanca in mozaikplastika. Najbolj optimalno metodo ali njihovo kombinacijo določimo na podlagi preiskave, intenzitete težav s hrustancem, starosti in sloga življenje pacienta.

KV illustration 1
new illustration

Kdaj potrebujete zdravljenje hrustanca?

Prvi znak poškodbe ali obrabe hrustanca je bolečina ob vsakih večjih obremenitvah pri gibanju, na primer pri daljši hoji ali teku. Če bolečino čutite bolj globoko v notranjosti sklepa že ob krajših razdaljah in če koleno oteče, je obraba že večja. Ko preide v napredovano fazo, pa močno omejuje gibljivost sklepa. Z zdravljenjem obrabe hrustanca je smiselno začeti čim prej.

Indikacije za zdravljenje hrustanca

  • bolečina v kolenu ob obremenitvi
  • otekanje kolena
  • omejena gibljivost kolena

Kako zdravimo obrabo hrustanca?

Način zdravljenja poškodbe ali obrabe hrustanca je odvisen predvsem od stanja hrustanca in intenzitete težav. Ob blagih spremembah se običajno odločamo za vbrizganje hialuronske kisline, pri večjih, na primer pri obrabi druge ali tretje stopnje, za zdravljenje z metodo Orthokoin® ali za zdravljenje z matičnimi celicami. Pri hujših stopnjah poškodbe kombiniramo operativno zdravljenje in zdravljenje z matičnimi celicami. Pri najhujši obrabi hrustanca, ki gre na širšem delu do kosti, pa je edino možno zdravljenje menjava sklepa.

Zdravljenje z matičnimi celicami

Zdravljenje z matičnimi celicami, ki smo ga v Artrosu začeli izvajati med prvimi v Slovenji, je najsodobnejši način zdravljenja hrustanca. Zdravljenje, ki je zanesljivo in učinkovito, poteka tako, da pacientu iz golenice ali dela medenice vzamemo približno od 30 do 50 mililitrov kostnega mozga. Iz tega nato pripravimo koncentrat njegovih lastnih matičnih celic, ki ga samo enkrat injiciramo v poškodovan sklep. 

Najsodobnejša oblika zdravljenja obrabe kolena je zdravljenje z matičnimi celicami, pridobljenimi iz lastnega maščobnega tkiva. Tudi te celice imajo sposobnost, da se pretvorijo v hrustančno tkivo in tako obnovijo površino obrabljenega sklepa. Gre za povsem novo, minimalno invazivno regenerativno zdravljenje, s katerim pridobimo visoke koncentracije matičnih celic iz majhne količine pacientovega maščobnega tkiva. Smo edini v Sloveniji, ki izvajamo ta postopek.

Injekcije lastne krvne plazme – Orthokin®

Metodo Orthokin®, zdravljenje z lastno krvno plazmo, uporabljamo predvsem za zmanjšanje obrabe hrustanca. V postopku pacientu najprej vzamemo kri, ki jo nato obdelamo v laboratoriju, da se začne sproščati protein IL-1RA. Slednji nas varuje pred propadanjem hrustanca, deluje protibolečinsko in blaži vnetja v sklepih. Tako pripravljeno krvno plazmo naravnih proteinov šestkrat vbrizgamo v oboleli sklep pacienta.

Injekcije hialuronske kisline

Injekcije hialuronske kisline so primerno zdravljenje pri začetnih obrabah sklepov. Z vbrizgavanjem hialuronske kisline v oboleli sklep izboljšujemo gladkost in nekatere mehanične lastnosti obrabljenega hrustanca.

Artroskopsko mikrofrakturiranje hrustanca

Gre za minimalno invaziven operativni poseg, ki ga najpogosteje izvajamo na kolenu. V posegu na poškodovanem sklepu s posebnimi kirurškimi inštrumenti ustvarimo mikroskopske razpoke. Preko njih iz kosti pod okvarjenim hrustancem v predel okvarjene sklepne površine vdre kri, z njo pa proteini. Ti se pod vplivom lokalnih dejavnikov pretvorijo v vezivno hrustančno tkivo, ki je deloma podobno hialinemu hrustancu zdravega sklepa in ta začne nadomeščati njegovo funkcijo. Zdravljenje podpremo tudi s primerno individualno fizioterapijo.

Rehabilitacija

Kadar za zdravljenje sprememb na hrustancu uporabimo ne-operativne metode (zdravljenje z matičnimi celicami, lastno krvno plazmo in z injekcijami hialuronske kisline), posebna rehabilitacija ni potrebna. Pacientom priporočamo le, da se dva do tri mesece izogibajo aktivnostim kot so tek, nogomet, daljši in napornejši pohodi.

Operativne metode zdravljenja, na primer mikrofrakturiranje hrustanca, pa zahtevajo postopno obremenjevanje noge, kar pomeni, da šest tednov za hojo uporabljate bergle. Dva tedna noge ne smete obremenjevati, potem jo dva tedna lahko obremenjujete do 20 kg, še naslednja dva tedna pa do 40 kg. Ves čas rehabilitacije morate izvajati tudi ustrezno fizioterapijo.

Pri 70 % pacientov, ki jim opravimo artroskopijo kolena, ugotovimo določeno stopnjo sprememb na sklepnem hrustancu.
V našem centru smo posebej specializirani za diagnostiko in zdravljenje zgodnjih oblik obrabe sklepov.

Rezultati zdravljenja

Izid zdravljenja poškodbe in obrabe hrustanca je najtežje napovedati, saj je postopek celjenja zelo zapleten. Vseeno pa kombiniranje sodobnih metod v zadnjih letih dosega izjemno dobre rezultate. Z njimi se zgodnja obraba hrustanca v nekaj mesecih lahko celo popolnoma pozdravi, kar prej ni bilo možno.

V našem centru smo v zadnjih letih z matičnimi celicami zdravili več kot 70 pacientov. Po terapiji so bolečine izginile skoraj vsem, večina pa je znatno izboljšanje - tudi ob športnih aktivnostih - čutila že po enem mesecu. Z metodo Otrhokin® letno zdravimo približno 100 pacientov. Dobra tretjina jih je po zaključeni terapiji brez bolečin, pri skoraj polovici pacientov pa glede obrabe hrustanca dosežemo znatno izboljšanje stanja.

Edini v Sloveniji matične celice vzamemo tudi iz maščobnih celic, iz katerih lahko pridobimo višje koncentracije matičnih celic.

Edini v Sloveniji izvajamo biokemijsko slikanje hrustanca (dGEMRIC). Naročite se na samoplačniški pregled in se po postavljeni diagnozi pozanimajte o najsodobnejšem zdravljenju obrabe hrustanca.

Naročite se na pregled

Zdravljenje hrustanca na kratko

  • Obraba hrustanca je najpogostejša težava pri bolečinah v kolenu.
  • Sodobne metode zdravljenja so zelo učinkovite.
  • Priporočamo čimprejšnji začetek zdravljenja.

Dokazano je, da matične celice zelo dobro obnavljajo hrustanec tudi pri pacientih v zrelih letih.

Sodelujemo z zdravstvenimi zavarovalnicami:

triglav allianz vzajemna merkur generali prva zdravstvena asistenca TBS team 24 Zavarovalnica Sava
Naročite se na pregled

Za uspeh zdravljenja je ključno pravočasno ukrepanje in prava diagnoza. Naročite se na pregled pri naših specialistih.

Naročite se