Ročna limfna drenaža je terapevtska tehnika, kjer s pomočjo nežnih polkrožnih gibov spodbujamo limfni obtok in odpravljamo otekline. Obstajajo tudi aparati, ki delujejo na principu izvajanja kompresije, a je njihov učinek bistveno manj izrazit kot učinek ročne tehnike, ki jo izvaja izkušen terapevt. 


new illustration

Kako izvajamo terapijo?

Ročno limfno drenažo izvaja strokovno usposobljen fizioterapevt. Gibe izvaja s prsti in dlanmi, s čimer doseže valovanju podobne premike, ki sledijo limfnemu toku ter spodbujajo krčenje limfnih žil. Med izvajanjem terapije se koža razteza, pritisk je rahel. Zelo pomemben je vrstni red gibov, ritem in hitrost. Limfna drenaža se izvaja s počasnimi, nežnimi ponavljajočimi gibi. Tako s stimuliranjem in lajšanjem pretoka limfe ter z odstranjevanjem limfe in medcelične tekočine iz predelov, kjer zastajajo, omogočamo dotok vedno sveže in s kisikom in hranili bogate tekočine v tkivo.

Kdaj izvajamo terapijo?

Ročno limfno drenažo je priporočljivo izvajati pri pojavu otekline oziroma edema:

  • po ortopedskih posegih
  • po plastičnih in lepotnih operativnih posegih
  • pri hematomih ob poškodbah mišic in kit
  • po zvinih
  • po izpahih sklepov
  • po poškodbah meniskusov in vezi
  • pri raztrganinah mišic

Ročna limfna drenaža je koristna tudi pri ljudeh, ki so pod stalno napetostjo ali stresom, saj z njo vplivamo na vegetativni živčni sistem in s tem spodbujamo sproščanje.

  •  

Kaj lahko pričakujete od terapije?

Pri zdravljenju po svežih poškodbah se oteklina že po eni terapiji zmanjša in zmehča. Z limfno drenažose telesna tkiva bolje prehranjujejo, kar pospešuje njihovo celjenje in obnovo. S povečanjem pretoka telesnih tekočin dosežemo tudi protibolečinski učinek.


Limfno drenažo izvajamo ročno z nežnimi polkrožnimi gibi, zato je rezultat terapije veliko boljši kot pri uporabi aparatov za limfno drenažo.

Ročno limfno drenažo je priporočljivo izvajati pri pojavu otekline.

Naročite se 

Sodelujemo z zdravstvenimi zavarovalnicami:

triglav allianz vzajemna merkur generali prva zdravstvena asistenca TBS team 24 Zavarovalnica Sava
Naročite se na pregled

Za uspeh zdravljenja je ključno pravočasno ukrepanje in prava diagnoza. Naročite se na pregled pri naših specialistih.

Naročite se