blog keyvisual

Prekomerno potenje je rešljiva težava

mag. Klemen Grabljevec, dr. med., spec. fiz. in rehab. medicine  / 03/06/2024

Znojenje pod pazduhama je popolnoma normalen fiziološki pojav, ki je potreben za to, da se vzdržuje telesna termoregulacija, da se preprečuje bakterijske okužbe in da se iz telesa izloča odvečna tekočina. 

“Problem seveda nastopi takrat, kadar je podpazdušno znojenje prekomerno, se pravi, da začne vplivati na počutje bolnika, njegovo socialno interakcijo in seveda s tem na kakovost življenja. Tako stanje prekomernega potenja strokovno imenujemo »aksilarna hiperhidroza.” Gre za precej pogost pojav, saj raziskave kažejo, da 10 - 17% populacije trpi zaradi problemov prekomernega znojenja pod pazduhama,” razloži mag. Klemen Grabljevec, dr. med., spec. fiz. in reh. med.

V stroki iščemo in ponujamo različne možnosti rešitev in zdravljenja. Veliko metod preizkusijo bolniki že sami: to so običajno uporabe raznih deodorantov, antiperspirantov, nekateri uživajo različna zdravila, spet drugi uporabljajo različne metode hlajenja kože.

V zadnjem času pa se je zelo uveljavila metoda zdravljenja prekomernega znojenja z injiciranjem botulinskega toksina v kožo in podkožje pazdušnih področij. Zdravljenje z botulinskim toksinom je v medicini dobro poznano, uporablja se tako v medicinske kot estetske namene, v tem primeru pa lahko olajšamo težavo prekomernega potenja in tako pozitivno vplivamo na kakovost življenja ljudi s tovrstnimi težavami.

FIZIOTERAPEVTKA MOJCA ZAHVALJUJOČ ZDRAVLJENJU Z BOTULINSKIM TOKSINOM SPET SPROŠČENO OPRAVLJA SVOJ POKLIC

“Delo fizioterapevtke je fizično precej aktivno, kar pomeni tudi povečano možnost potenja. Poleg tega je moj poklic tak, da sem v nenehnem stiku z ljudmi, kar je pomembno prispevalo k moji odločitvi za terapijo z botulin toksinom in z veseljem povem, da je bila odločitev pravilna. Poleg tega sem - tako službeno kot zasebno - velika prisotna na družabnih dogodkih in tudi ob teh priložnostih sem sedaj veliko bolj sproščena," je zadovoljna diplomirana fizioterapevtka Mojca Ferfolja.

KAKO POTEKA INJICIRANJE BOTULIN TOKSINA V PODROČJE PODPAZDUH?

Zdravnik vam bo pod pazduho označil 10 enakomerno razporejenih točk v medsebojni razdalji približno 2 cm. V te točke vam bo po predhodnem razkuževanju z alkoholno raztopino s tanko iglo v kožo (»intradermalno«) injiciral raztopino, ki je razredčena po priporočilu proizvajalca. Postopek bo ponovil še na nasprotni pazduhi.

KAKŠEN UČINEK LAHKO PRIČAKUJETE OD INJICIRANJA BOTULIN TOKSINA

90 % oseb navaja zmanjšanje podpazdušnega znojenja za najmanj polovico že drugi do tretji dan po injiciranju. Učinek injiciranja povprečno traja 28 tednov, a ne dlje kot 48 tednov in postopno izzveneva. Po injiciranju se ne boste povsem prenehali znojiti pod pazduhama; tiste znojne žleze, ki jih zdravilo v koži ne bo doseglo, bodo znoj še vedno izločale.

"Terapijo z botulinskim toksinom za zmanjšanje prekomernega potenja bi priporočala prav vsakomur. Postopek je hiter in minimalno boleč, učinek pa praktično takojšen," pravi Mojca.

MOŽNI STRANSKI UČINKI

Običajni stranski pojavi med injiciranjem botulin toksinav kožo so:

  • Znosna oz. blaga bolečina med injiciranjem,
  • minimalna krvavitev iz vbodne rane na koži.

Redki in zelo redki stranski in prehodni pojavi po injiciranju botulinskega toksina so:

  • povečanje znojenja v drugih področjih,
  • vnetje vbodnega mesta,
  • gripi podobno počutje, vnetje žrela, srbečica, bolečina v vratu ali križu, blago zvišana telesna temperatura

Velika večina pacientov postopek injiciranja opiše kot "rahlo neprijeten," in se takoj po posegu vrnejo k običajnim aktivnostim.

Link title

Saša Golob, breme ji je padlo z rame

Saša Golob

/izjava-jure-franko

Jure Franko, konec bolečin v kolenu

Jure Franko

Naročite se na pregled

Za uspeh zdravljenja je ključno pravočasno ukrepanje in prava diagnoza. Naročite se na pregled pri naših specialistih.

Naročite se