blog keyvisual

5 Najpogostejših vzrokov za bolečino v ramenu

mag. Martin Mikek, dr. med. / 15/07/2022

Bolečina v rami, omejena gibljivost in slabša moč, lahko ovirajo mnoge vsakodnevne aktivnosti. Težave se pogosto najprej izrazijo pri delu z dvignjenimi rokami, neredko ovirajo vožnjo avta in osebno higieno. Prvi korak za odpravo bolečin je prepoznava vzroka težav. To omogoči vzročno zdravljenje ter omejitev tistih aktivnosti, ki preobremenjujejo ramenski sklep in vzdržujejo bolečino v rami.  

Spoznajte pet najpogostejših razlogov za bolečino v ramenu.

Pogosto do te pride zaradi kombinacije vplivov starostno pogojene obrabe tkiv, poškodbe in preobremenjevanja sklepa. Znaki, ki nakazujejo na resnejšo težavo so nenaden pojav močnejših bolečin, ki preprečujejo uporabo roke, opazno omejen obseg gibljivosti sklepa, nočne bolečine ter bolečina, ki vztraja kljub počitku, hlajenju in jemanju antirevmatikov. V takšnih primerih je nujen pregled pri zdravniku, ki glede na klinično sliko svetuje glede smotrnih diagnostičnih preiskav in predlaga najprimernejše zdravljenje.   

1. Vnetje kit rotatorne manšete

se običajno pojavi zaradi preobremenjevanja že degenerativno spremenjenih kit rotatorne manšete. Tem težavam so zlasti podvrženi vsi, ki opravljajo fizično delo z rokami nad glavo. Bolečina se stopnjuje med aktivnostjo, ob počitku se umiri. Izžareva po zunanji strani nadlakti navzdol proti sredini nadlakti.   

 2. Kalcinacija ramena

pravilnejši izraz je kalcifični tendinitis, je stanje pri katerem se v tkivu kite kopiči s kalcijem bogata snov. To nabiranje kalcija lahko povzroča vnetno reakcijo z napadi izrazite bolečine v ramenu. Težave zaradi kalcinacije variirajo od zelo blagih bolečin, pa vse do nevzdržne bolečine, ki povsem zavre funkcijo ramenskega sklepa. Značilno se bolečina pri kalcifičnem tendinitisu pojavi nenadno, v obliki napadov, ki trajajo nekaj dni do tednov in se s počitkom in jemanjem antirevmatikov pomirijo.   

3. Delno natrganje ali pretrganje kit rotatorne manšete

povzroča podobne simptome kot vnetje kit. Največkrat do delnega natrganja ali pretrgana kit pride zaradi manjše ali večje poškodbe. Pri tem gre lahko za padec na iztegnjeno roko, sunkovit poteg ali pretegnitev pri dvigu težjega bremena. Po 60. letu starosti, ko so starostno pogojene spremembe v kitah rotatorne manšete že bolj izražene, lahko delno ali popolno pretrganje kit rotatorne manšete nastane tudi spontano. Za popolno pretrganje kit rotatorne manšete je značilna nočna bolečina ter bolečina v mirovanju.   

4. Vnetje kite dolge glave bicepsa 

lahko nastane zaradi enkratne obremenitve ali ponavljajočega preobremenjevanja. Pogosto je povezana s športnimi aktivnostmi z zamahi v ramenu ter pri dvigovanju uteži. Bolečina izžareva iz ramena po sprednji površini nadlakti proti komolcu. S počitkom se težave zmanjšajo.   

5. Zamrzla rama

je vnetno obolenje sklepne ovojnice, ki se najpogosteje pojavi med 30. in 50. letom starosti. Nastane spontano ali v povezavi s poškodbo rame, kot je naprimer delno natrganje kit rotatorne manšete. Značilno pri zamrzli rami pride do omejitve pasivne gibljivosti, kar pomeni, da postane ramenski sklep razmeroma trd. Bolezen je samoomejujoča in postopno z razgibavanjem in fizikalno terapijo izzveni.   

Link title

Saša Golob, breme ji je padlo z rame

Saša Golob

Link title

Aljaž Sedej, reševanje komolca v kimonu

Aljaž Sedej

Naročite se na pregled

Za uspeh zdravljenja je ključno pravočasno ukrepanje in prava diagnoza. Naročite se na pregled pri naših specialistih.

Naročite se