blog keyvisual

Zakaj nastanejo kalcinacije v rami

mag. Martin Mikek / 12.10.2022

Kalcinacije so eden najpogostejših razlogov za bolečino v rami. Nastajajo v kitah rotatorne manšete, ki se naraščajo na zgornji del nadlaktnice v ramenskem sklepu. Težave zaradi kalcinacij se značilno pojavljajo med 30. in 60. letom starosti in so pogostejše pri ženskah. Vse kalcinacije pa niso simptomatske. Značilne težave z bolečino in omejeno gibljivostjo razvije le približno polovica tistih, ki se jim pojavi kalcinacija.

Intenziteta simptomov pri kalcifičnem tendinitisu je zelo različna. Pri nekaterih kalcinacija povzroča le občasne in blage bolečine, spet pri drugih se pojavijo simptomi nenadoma v obliki napada neznosne bolečine, ki povsem omeji uporabo roke. Intenziteta simptomov, trajanje težav in tudi velikost kalcinacije so glavni dejavniki, ki jih upoštevamo pri izbiri načina zdravljenja. 

Mnoge skrbi, da se jim je kalcinacija razvila zaradi neprimerne prehrane ali da je posledica poškodbe, a ta dva dejavnika na pojav kalcinacij nimata dokazanega vpliva. Pravega vzroka za nastanek kalcinacij ne poznamo in sam biološki mehanizem razvoja kalcinacije v kitah je razmeroma slabo raziskan. Na celičnem nivoju naj bi prišlo do spremembe običajnih celic v kiti, v bolj hrustancu podobne celice, ki pričnejo tvoriti s kalcijem bogato medcelično snov. Slednja se postopno kopiči v notranjosti kite ter zaradi pritiska in kemičnega draženja sproža vnetje kite.

Prevladuje mnenje, da je eden pomembnejših dejavnikov, ki vpliva na razvoj kalcifičnega tendinitisa nastanek degenerativnih sprememb v kitah rotatorne manšete. Gre za spremembe, ki se pojavijo zaradi običajnih procesov staranja in jih označuje postopno zmanjševanje prekrvitve kit ter zmanjševanje števila in presnovne aktivnosti kitnih celic, ki skrbijo za obnavljanje kite. Temu procesu starostno pogojenih sprememb so kite rotatorne manšete še posebej podvržene. Pri večini se pričnejo pojavljati že po 30. letu in so že dobro izražene po 40. letu starosti. To je tudi obdobje v katerem so težave s kalcinacijami najpogostejše. Dodatno pripisujejo pomemben vpliv za nastanek kalcinacij tudi nekaterim hormonskim spremembam kot so težave s ščitnico in sladkorna bolezen. Vsaj delno vlogo pri razvoju kalcinacij naj bi imeli tudi dedni dejavniki.

Omejeno razumevanje vzrokov za nastanek kalcinacij v ramenu vsaj zaenkrat ne ponuja kakšnih zaključkov glede možnih načinov preventive teh težav. Pri simptomatskih kalcinacijah tako najučinkovitejši način zdravljenja zaenkrat ostaja zgodnja prepoznava in uvedba zdravljenja dokler so kalcinacije še manjše. V teh primerih večinoma lahko kalcinacije uspešno odpravimo s kombinacijo fizioterapije in globinskih udarnih valov. Zlasti slednja terapija se je pri zdravljenju simptomatskih kalcinacij izkazala za zelo uspešno.

Link title

Saša Golob, breme ji je padlo z rame

Saša Golob

Link title

Aljaž Sedej, reševanje komolca v kimonu

Aljaž Sedej

Naročite se na pregled

Za uspeh zdravljenja je ključno pravočasno ukrepanje in prava diagnoza. Naročite se na pregled pri naših specialistih.

Naročite se