blog keyvisual

Zakaj se mi vrti, ko stojim?

dr. Mojca Kirbiš, dr. med.,spec. nevrologije  / 18/04/2024

Niso samo bolečine ali izguba mišične moči tisti dejavniki, ki omejujejo gibanje. Za nekatere nočno moro predstavlja omotičnost, saj se jim zvrti, kadarkoli skušajo biti pokonci. Brez stoje pa ni hoje.

Vsi poznamo kratkotrajno meglico pred očmi, kadar se na hitro dvignemo. Zakaj ta včasih iz male neprijetnosti zraste v velik problem? 

Ko vstanemo, se zaradi teže več krvi zadržuje v nogah. Z namenom ohranitve ravnotežja v krvnem obtoku se mora aktivirati kompleksen odziv telesa. Žile v spodnjih okončinah se skrčijo in tako zmanjšajo zastajanje krvi, srce utripa nekoliko močneje in hitreje, hormonski pa sistem zmanjša izločanje tekočin iz telesa.

Če kakšen člen tega mehanizma odpove, bo krvni tlak v pokončnem položaju padel in bo prenizek, da bi v najvišje ležeči del telesa spravil dovolj krvi. Kadar stojimo, pa so najviše – možgani. Če nimajo primernega dotoka krvi, občutimo omotico, temnenje pred očmi, slabost, se pričnemo potiti in če se oskrba še zmanjša, izgubimo zavest.

Prenizek tlak v pokončnem položaju imenujemo ortostatska hipotenzija. Včasih pa telo še uspe vzdrževati visok tlak, a na račun visoke srčne frekvence – to imenujemo ortostatska tahikardija ali sindrom posturalne tahikardije (POTS).

Vzrok  ortostatske hipotenzije ali ortostatske tahikardije je lahko dehidracija – zaradi premajhnega vnosa tekočine, po bruhanju, ob visoki vročini. Vzrok je lahko motnja v delovanju živčevja, ki ne posreduje pravilnih »povelj« srčno-žilnemu sistemu.  Vzrok je lahko slaba kondicija telesa po daljšem mirovanju ali hudi bolezni. Vzrok je lahko tudi slabo delovanje srca. 

Moteča omotica v pokončnem položaju je torej lahko znak resne bolezni ali pa del procesa okrevanja. Njene vzroke je s pregledom in včasih dodatnimi preiskavami v veliki večini možno opredeliti in ko poznamo vzrok, lahko težavo začnemo odpravljati. Včasih človek potrebuje predvsem spremembo življenjskega sloga, telesno vadbo, fizioterapijo. Včasih se je potrebno lotiti osnovne bolezni. Včasih je smiselna pomoč z zdravili, ki telesu pomagajo nadomestiti izgubljeni del prilagoditve na pokončen položaj. V vsakem primeru imamo po skrbni nevrološki oceni na voljo načine, da težavo odpravimo ali vsaj izboljšamo kakovost življenja. In vrnemo veselje do gibanja. 

Več o SPECIALISTIČNEM NEVROLOŠKEM PREGLEDU v medicinskem centru Artros preberite tukaj.

Link title

Saša Golob, breme ji je padlo z rame

Saša Golob

Link title

Aljaž Sedej, reševanje komolca v kimonu

Aljaž Sedej

Naročite se na pregled

Za uspeh zdravljenja je ključno pravočasno ukrepanje in prava diagnoza. Naročite se na pregled pri naših specialistih.

Naročite se