blog keyvisual

Novoodkrite matične celice sposobne obnavljati hrustanec

Artros / 13. 07. 2017

Pri odkritju nove populacije matičnih celic, ki obetajo učinkovito zdravljenje osteoartroze, je sodelovala slovenska raziskovalka dr. Janja Zupan.

Ali bomo okvaro kolena v prihodnosti morda zdravili z nedavno odkritimi celicami? Ekipa znanstvenikov z univerze v Aberdeenu, v kateri je bila tudi slovenska raziskovalka dr. Janja Zupan, je odkrila novo populacijo matičnih celic, ki so sposobne obnavljati hrustanec. In ne le to. Po ugotovitvah raziskovalcev so celo sposobne tvoriti kolenski sklep na novo.

O dognanju so pred kratkim poročali v eni najuglednejših znanstvenih revij Nature Communications. »Rezultati so zelo obetavni. Matične celice se že uporabljajo pri zdravljenju bolezni in poškodb kolenskih sklepov, tudi v Sloveniji. Identifikacija nove populacije matičnih celic z dokazano boljšo sposobnostjo regeneracije hrustanca v primerjavi z že znanimi populacijami bo vsekakor prispevala k napredku zdravljenja okvar kolenskih sklepov v prihodnosti,« navaja slovenska raziskovalka in soavtorica članka dr. Janja Zupan. Po vrnitvi iz Škotske, kjer se je izpopolnjevala na aberdeenski univerzi, Zupanova spet dela na ljubljanski fakulteti za farmacijo, kot asistentka na katedri za klinično biokemijo. »Nadaljnji izziv bo ugotoviti, kako lahko spodbudimo matične celice, ki so v kolenskem sklepu vsakega od nas, k regenerativnemu delovanju in ga čim dlje in čim bolje ohranimo,« je še dodala Zupanova.

Bomo končno obvladali osteoartrozo?

Če bo znanstvenikom to uspelo, bodo ljudje, ki trpijo zaradi obrabe kolenskih sklepov, čemur strokovno rečemo osteoartroza, morda imeli možnost celo pozdraviti svojo bolezen. Obraba sklepov je namreč napredujoča bolezen, ki jo s trenutnimi oblikami zdravljenja lahko le upočasnimo, ne pa ozdravimo. Osteoartroza postopoma povzroči okorelost in izgubo gibljivosti sklepa, zaradi česar se bolnikom močno poslabša kakovost življenja. Bolniki trpijo zaradi bolečin in zmanjšane funkcionalne sposobnosti in sposobnosti za delo. Na žalost bolezen največkrat odkrijejo prepozno, ko je hrustanec že tako obrabljen in sklep tako prizadet, da ortopedi nimajo druge možnosti kot zamenjavo sklepa z umetnim. Raziskovalna ekipa je po petih letih intenzivnega dela nad rezultati navdušena, sporočajo z ljubljanske fakultete za farmacijo.

Celice s spominom

Že razmeroma dolgo je sicer znano, da je sinovijska ovojnica, to je tanka vezivna membrana, ki obdaja naše sklepe, mesto, kjer so matične celice pri odraslih. Raziskovalna skupina iz Aberdeena pa je zdaj identificirala novo populacijo matičnih celic s sposobnostjo regeneracije hrustanca in celo tvorbe kolenskega sklepa na novo. Identificirali so tudi ključni protein yap, odgovoren za regulacijo teh celic. »V bistvu se zdi, kot da imajo te nove celice neke vrste ‘spomin’ na čas zgodnjega razvoja, ko so formirale naš kolenski sklep, saj so sposobne na novo tvoriti ta sklep tudi v odrasli dobi,« so zapisali raziskovalci. Upajo, da so zdaj korak bliže do svojega končnega cilja – najti nov način zdravljenja že v zgodnji fazi in morda tudi preprečiti razvoj osteoartroze.

Vir: http://www.delo.si/znanje/znanost/novoodkrite-maticne-celice-sposobne-obnavljati-hrustanec.html

Link title

Aljaž Sedej, reševanje komolca v kimonu

Aljaž Sedej

Link title

Irena Avbelj, koleno končno ne boli

Irena Avbelj

Naročite se na pregled

Za uspeh zdravljenja je ključno pravočasno ukrepanje in prava diagnoza. Naročite se na pregled pri naših specialistih.

Naročite se