blog keyvisual

Glavna skrb je varno opravljen poseg

Petra Kulovec, dipl.med. sestra / 19/06/2024

“ Sodelovanje celotnega operacijskega tima in dobra komunikacija sta tisti sestavini, ki pripeljeta do dobrih rezultatov in s tem prijetnega delovnega okolja, na ta način pa je tudi stres manjši,” pravi diplomirana medicinska sestra Petra Kulovec, ki v Artrosovi ekipi deluje že več kot desetletje. “Pravzaprav ni nobenega skrivnega recepta.”

Ne samo v službi, Petra si je s kombiniranjem sestavin, skrbjo in potrpežljivostjo blizu tudi v prostem času. “Če ne bi bila medicinska sestra, bi bila slaščičarka ali vrtnarka,” o svojih zanimanjih in talentih pripoveduje Petra. “Sedaj se temu z velikim veseljem posvečam v prostem času - pečem torte in piškote, skrbim za naš zelenjavni vrt, zelišča in rože, predvsem pa z družino veliko časa preživimo v naravi.”

PREPLET AMBULANTNEGA IN OPERACIJSKEGA DELA

 Petra je svojo poklicno pot v Artosu začela kot medicinska sestra v ambulanti, kmalu pa je temu dodala še delo v operacijski dvorani. Kako kombinira obe področji?

“Najprej bi poudarila, da zelo rada opravljam obe vrsti dela, tako da bi težko izbrala tisto, ki mi je bolj všeč. Pravzaprav se mi zdi ta kombinacija idelna, saj se področji medsebojno prepletata in dopolnjujeta. Pri ambulantnem delu je vsekakor veliko več komunikacije s pacientom, obravnava je bolj individualna; tudi če je pacient naročen na operacijski poseg, mu že v ambulanti podamo vse relevantne informacije.

VARNO OPRAVLJEN POSEG JE SKRB CELOTNE OPERACIJSKE EKIPE

V sami operacijski dvorani pa je glavna skrb in naloga varno opravljen poseg, za katerega skrbi celotna skupina operacijskega osebja. To pa vključuje vse naloge od varnega sprejema pacienta, priprave na operacijo, pripravo ustreznega materiala in instrumentov, sterilizacijo, sodelovanje pri izvedbi posega, ter skrb za pooperativni nadzor pacienta."

Delo v operacijski dvorani je odgovorno, potrebni so odlična koncentracija in hitre reakcije, nastane veliko stresnih situacij?

 “V vseh letih se je seveda zgodilo veliko zanimivih, lepih, srečnih pa tudi napornih stvariSploh na začetku, ko smo bili res majhna ekipa, je bilo res nekoliko težje, zelo intenzivno.  Je pa pozitiven stres tisti, ki ti pomaga, da delo opravljaš dobro ter napreduješ; pridobivaš nova znanja in spretnosti, premaguješ izzive, predvsem pa nabiraš izkušnje.

Lepo je delati z ljudmi in jim pomagati na poti k povrnitvi zdravja, jim vrniti veselje do gibanja. Nekateri pacienti ti ostanejo v posebno dragem spominu. Seveda pozabiš imena, priimke, ti pa ostanejo v spominu njihove zgodbe.  Zgodbe pacientov, ki te lahko ogromno naučijo."

Link title

Saša Golob, breme ji je padlo z rame

Saša Golob

/izjava-jure-franko

Jure Franko, konec bolečin v kolenu

Jure Franko

Naročite se na pregled

Za uspeh zdravljenja je ključno pravočasno ukrepanje in prava diagnoza. Naročite se na pregled pri naših specialistih.

Naročite se