blog keyvisual

Zmanjšajmo tveganje za smučarske poškodbe

mag. Martin Mikek, dr. med., spec. ortopedije / 19.01.2024

Smučanje je nedvomno eden bolj priljubljenih športov pri nas. Uživanje v naravi, povezano s fizično aktivnostjo in občutkom gladkega drsenja preko zasneženih strmin ustvarja enkratno doživetje, ki se mu mnogi z veseljem prepustimo. 

Hitrosti in sile povezane s tem adrenalinskim športom so lahko velike in to žal neredko botruje tudi nastanku poškodb. Najbolj so pri tem na udaru kolena, sledijo različne poškodbe ramenskega sklepa in tudi zlomi.

RAVNOTEŽJE, GIBLJIVOST IN PROPRIOCEPCIJA

Na srečo obstajajo načini, kako se poškodbam lahko izognemo. Raziskave dokazujejo, da je dobra fizična priprava s preventivno vadbo pri tem ključna. Kot najbolj učinkoviti so se izkazali individualno zasnovani programi fizične priprave, ki izboljšujejo moč mišic za stabilizacijo trupa, razvijajo občutek propriocepcije (nezavednega zaznavanja položaja sklepov med gibanjem), večajo elastičnost in obseg gibljivosti sklepov. 

Proučevanje povezav med smučarskimi poškodbami in biomehaniko gibal je pokazalo, da z izboljšanjem občutka za ravnotežje ter krepitvijo mišic trupa, kot so trebušne mišice in spodnje ledvene mišice, pomembno izboljšamo kontrolo položaja telesa med zavoji in hitrimi spremembami naklona terena. Vključitev vaj kot so različne oblike deske (planka), mosta, upogibov trupa in dvigovanja nog, zmanjšujejo tveganje za padce in poškodbe ter obenem pomagajo pri izboljšanju drže in tehnike smučanja.

Zadostna elastičnost in gibljivost sklepov je prav tako dejavnik, ki zmanjšuje tveganje poškodb pri smučanju. Raziskave kažejo, da dobra fleksibilnost sklepov zmanjšuje pogostost poškodb kot so pretegnitve mišic in vezi. Raztezne vaje za vse večje mišične skupine nog, recimo vaje za raztezanje stegenskih upogibalk (hamstringov), vaje za elastičnost štiriglave mišice (kvadricepsa) in vaje za raztezanje upogibalk kolka, naj bodo sestavni del vadbenega programa za preventivno smučarskih poškodb.

Vzdrževanje ravnotežja in dober občutek za propriocepcijo sta za odzivanje na hitre spremembe položaja telesa med smučanjem vitalnega pomena. Z vajami, ki spodbujajo vzdrževanje ravnotežja, na primer počepi na eni nogi, vadba na žogi za stabilizacijo in vaje na ravnotežni deski, lahko ta občutek zelo izboljšamo. Tudi to zmanjša tveganje za padce.

VADBA NAJ BO PRILAGOJENA NAŠIM SPOSOBNOSTIM

Dobro je, da je preventivni program vadbe prilagojen posebnostim posameznika. Pri tem je potrebno upoštevati splošni nivo telesne pripravljenosti, biomehanične posebnosti gibal posameznika in tudi stopnjo smučarske izkušenosti. Vse to še dodatno zvišuje učinkovitost programa vadbe.

Dejstvo je, da ima preventivna telesna vadba ključno vlogo pri zmanjševanju tveganja za poškodbe pri smučanju. Z vadbo za spodbujanje moči trupnih mišic, večanjem prožnosti sklepov in spodbujanjem občutka ravnotežja, je možno celovito zmanjšati verjetnost poškodb ter obenem poskrbeti tudi za večje zadovoljstvo in užitek med drsenjem preko belih strmin. 

Link title

Saša Golob, breme ji je padlo z rame

Saša Golob

Link title

Aljaž Sedej, reševanje komolca v kimonu

Aljaž Sedej

Sodelujemo z zdravstvenimi zavarovalnicami:

triglav allianz vzajemna merkur generali prva zdravstvena asistenca TBS team 24 Zavarovalnica Sava
Naročite se na pregled

Za uspeh zdravljenja je ključno pravočasno ukrepanje in prava diagnoza. Naročite se na pregled pri naših specialistih.

Naročite se