blog keyvisual

Po operaciji
križnih vezi spet normalno igram košarko

Marko Dular, košarkar
Martin Zore, dipl. fizioterapevt
/ 30/05/2024

Marko je 19-letni gimnazijec, ki svojo športno prihodnost vidi v košarki.

Ta šport ga spremlja že od malega - daje mu zagon, energijo in tudi motivacijo za šolske obveznosti. Žal pa so poškodbe sestavni del športa. Košarkaši si pogosto poškodujejo križne vezi in tudi Marku ta poškodba ni bila prizanešena. Poleg tega je imel že precej časa težave z meniskusom. Marko se je po priporočilih znancev in športnih kolegov odločil za rekonstrukcijo križnih vezi pri dr. Husseinu v Artrosu. 

Že pred operacijo je začel obiskovati preodperativno fizioterapijo pri dipl. fizioterapevtu Martinu Zoretu v Artros Reha, s katerim sta se odlično ujela. “Martin je krasen,” pravi Marko. “Spodbujajoč in ravno prav strog, da sem dal od sebe svoj maksimum. Super je, ker fizioterapevt ve, do katere meje te lahko “priganja.”

Marko je bil operiran februarja. Že takoj naslednji dan po operaciji sta z Martinom nadaljevala z rehabilitacijo, spomladi je šel Marko v toplice, čez poletje pa je sam treniral v fitnesu. Kljub pozitivnemu kontrolnemu pregledu in discipliniramu treningu v fitnesu je še vedno čutil oslabelost v mišicah. Zato se je vrnil v Artros Reha, kjer je opravil izokinetično testiranje, izdelali pa so mu tudi fizioterapevtsko oceno. Na tej podlagi sta s fizioterapevtom Martinom Zoretom izdelala sistematični načrt vadbe in Marko se je marca lahko vrnil na košarkarsko igrišče.

“Tudi, če je časovni kriterij za vrnitev v aktivnost dosežen in se pacient počuti v redu (nima oteklin ali bolečin, dobro opravlja svoje vsakodnevne aktivnosti), to še ne pomeni, da nima primanjkljajev mišične moči, ki so lahko prisotni do enega leta po operaciji," pravi dipl. fizioterapevt Martin Zore.

"Zato je zelo pomembno, da se opravita fizioterapevtska ocena in izokinetično testiranje in s tem zmanjšamo možnost za ponovno poškodbo. Klinično opažamo, da je to precejšen problem; pacienti že imajo dober občutek, od operacije je že preteklo 9 mesecev, ko pa jih stestiramo, vidimo, da so prisotne asimetrije in oslabelosti mišične moči na operirani strani. Uspešno vrnitev v šport lahko dosežemo s ciljanim programom in sprotnim merjenjem napredka."

Več o fizioterapevtskih programih v Artrosu preberite tukaj.




Link title

Saša Golob, breme ji je padlo z rame

Saša Golob

/izjava-jure-franko

Jure Franko, konec bolečin v kolenu

Jure Franko

Naročite se na pregled

Za uspeh zdravljenja je ključno pravočasno ukrepanje in prava diagnoza. Naročite se na pregled pri naših specialistih.

Naročite se