center za ortopedijo
in športne poškodbe

 
 
 

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena

Artroskopija je minimalno invaziven kirurški poseg, ki se uporablja za diagnostiko in zdravljenje poškodb in obolenj sklepov. Gre za posege, ki so tehnično zahtevnejši od primerljivih klasičnih kirurških posegov, zahtevajo visoko stopnjo izurjenosti operaterja in posebno tehnološko opremljenost a imajo hkrati številne prednosti.

Pri tem posegu kirurg preko drobnega reza, ki meri le nekaj milimetrov, v sklep uvede optiko. Gre za sistem leč, ki imajo premer običajno 3-5mm in se nahajajo v dimenziji svinčnika veliki kovinski cevi ter omogočajo prenašanje svetlobe iz sklepa. Skozi ta sistem v sklep potuje tudi umetna osvetlitev. Na optiko je pritrjena posebna kamera, ki posname sliko iz sklepa in jo prenaša povečano na televizijski ekran. Artroskopija tako kirurgu omogoča podroben pregled vseh sklepnih struktur, tudi tistih, ki so sicer pri klasičnih kirurških posegih težko vidne ali celo nedostopne pregledu. Poleg reza, ki je potreben za uvedbo optike je navadno potreben še en ali več dodatnih prav tako nekaj milimetrov velikih rezov, preko katerega v sklep lahko uvajamo različne operativne inštrumente. To so različna tipala, prijemalke, ščipalke ter miniaturni električni in motorizirani inštrumenti s katerimi se izvaja operativni poseg v notranjosti sklepa.

 
 
 

Potek artroskopije kolena

Artroskopijo kolena izvedemo odvisno od vrste poškodbe ali obolenja, ki ga z artroskopskim posegom zdravimo v lokalni, spinalni ali splošni anesteziji. Po namestitvi pacienta na operacijsko mizo predel operacije sterilno očistimo. Na stegno namestimo kompresijsko manšeto, ki omogoča krvno stazo v operirani nogi med operacijo, v kolikor je to potrebno.

Najpogosteje sta za izvedbo kolenske artroskopije potrebna le dva drobna reza, eden za uvedbo optike in drugi za uvedbo inštrumentov. Med samim posegom je kolenski sklep napolnjen s sterilno fiziološko raztopino. Gre za raztopino NaCl, ki sklep izpira, ga nekoliko razteguje in na ta način omogoča dobro preglednost notranjosti sklepa. Pri posegu glede na vrsto poškodbe ali obolenja odstranimo okvarjeni ali bolezensko spremenjeni predel tkiva ali rekonstruiramo poškodovane vezi. Glede na obsežnost in zahtevnost posega, čas operacije variira in se giblje od 20 minut do dveh ur. Po posegu pacient odleži krajši čas v sobi za okrevanje, še isti dan pa je odpuščen v domačo oskrbo.

 
 
 

Prednosti artroskopskih posegov na kolenu

Artroskopske operativne tehnike, ki omogočajo minimalno invazivno zdravljenje poškodb in obolenj sklepov imajo pred klasičnimi operativnimi posegi mnoge prednosti. Pri kolenu artroskopija omogoča veliko podrobnejši in celovitejši pregled vseh znotrajsklepnih struktur. Mnoge od teh pri klasičnih operativnih posegih sploh niso dostopne oceni.

Velika prednost artroskopskih posegov je tudi minimalna travmatizacija okolnih zdravih tkiv, kar je povezano z bistveno manjšimi bolečinami v pooperativnem obdobju, ni tudi potrebna hospitalizacija. Vse naštete prednosti izboljšujejo tudi funkcionalne rezultate operativnega zdravljenja, bistveno manjše je tudi tveganje za pooperativne zaplete kot so prekomerne krvavitve, okužbe sklepa in rane ter prekomerno brazgotinjenje. Nenazadnje je zaradi drobnih kožnih rezov tudi bistveno boljši kozmetski učinek operacije.

Indikacije za artroskopijo kolena

  • Poškodba ali degenerativna okvara meniskusov
  • Znotrajsklepna prosta telesa
  • Poškodbe križnih vezi
  • Začetne degenerativne spremembe hrustanca
  • Poškodbe hrustanca
  • Težave povezane s pogačico
  • Kronično vnetje sinovijske ovojnice

Okrevanje po artroskopiji kolena

Zaradi minimalne invazivnosti je okrevanje po artroskopskih posegih v mnogih pogledih bistveno hitrejše kot po klasičnih. Po tovrstnih operacijah so bolečine manjše, v nekaterih primerih se hitreje povrne funkcija sklepa. Dejanski čas okrevanja zavisi od vrste izvedenega posega, praviloma je najkrajši po delni odstranitvi poškodovanega meniskusa ter najdaljši pri kompleksnih rekonstrukcijskih posegih na kolenskih vezeh. Če so v kolenu prisotne že degenerativne spremembe lahko slednje prispeva k bistvenemu podaljšanju okrevanja.

Neposredno po operaciji je potrebno večkrat dnevno hlajenje kolena z ledom, kar zmanjšuje oteklino sklepa in tudi bolečino. Praviloma je že takoj po operaciji dovoljeno polno obremenjevanje operirane noge, ob odpustu vsak pacient dobi tudi individualna navodila. Ob prvem kontrolnem pregledu se predpiše program ustrezne fizikalne terapije, katere čas izvajanja zavisi od vrste izvedenega posega.

 
 
 
Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe d.o.o. Storitve: Pogoste težave: Povezave:

Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstropje, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 518 70 63 in 01 518 70 64

E-pošta: info@artros.si

 

Avtorji

Specialistični pregledi

Diagnostika

Operativni posegi

Rehabilitacija 

Obraba hrustanca

Poškodbe kolena

Bolečine v rami

Težave s hrbtenico

Teniški komolec

Deformacija stopala

   

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.