center za ortopedijo
in športne poškodbe

 
 
 

Artroskopija ramenskega sklepa

Artroskopija ramenskega sklepa

Artroskopija ramena je operativna metoda, ki omogoča minimalno invazivno diagnostiko in zdravljenje poškodb in obolenj ramenskega sklepa. Operacija poteka v splošni anesteziji. Podobno kot pri artroskopiji drugih sklepov tudi pri artroskopiji ramena v sklep preko drobnega kožnega reza uvedemo optiko endoskopa. Kamera na endoskopu prenaša povečano sliko iz notranjosti sklepa na zaslon in tako omogoča kirurgu, da podrobno pregleda vse anatomske strukture v notranjosti in neposredno ob sklepu.

Artroskopija ramena se je zaradi visoke stopnje tehnične zahtevnosti posegov uveljavila dodobra šele v zadnjem desetletju. Sprva so bili artroskopski posegi v ramenu omejeni predvsem na diagnostične postopke ter preprostejše posege kot so odstranitev prostih teles, brušenje degenerativnih kostnih izrastkov in prekinitev vnetno spremenjene tetive dolge glave bicepsa. Z razvojem artroskopskih tehnik ter z izpopolnitvijo inštrumentov in tehnične opreme pa so se pojavile tudi možnosti izvedbe kompleksnejših posegov v ramenu kot so rekonstrukcija raztrganih kit rotatorne manšete ter rekonstrukcija labruma in sklepne ovojnice pri različnih oblikah ponavljajočih izpahov ramenskega sklepa. S sodobnimi operativnimi tehnikami in z ustrezno tehnološko opremljenostjo in izurjenostjo lahko sedaj zdravimo večino poškodb in obolenj ramenskega sklepa artroskopsko.

 
 
 

Anatomija ramena

Rama je izjemen sklep, saj izmed vseh sklepov našega gibalnega aparata omogoča največji obseg gibljivosti. Takšna funkcionalnost sklepa se odraža v njegovi kompleksnosti, posledica slednje pa so tudi številne možnosti za okvaro ali poškodbo tega sklepa.
Poznavanje osnovne anatomske zgradbe ramena šele omogoča razumevanje principov delovanja tega sklepa ter mehanizmov nastanka poškodb kot tudi dojemanje zahtevnosti samega operativnega posega in rehabilitacije po poškodbi.

Osnovno strukturo ramena sestavljajo podobno kot pri vseh sklepih gibal kosti in hrustančne površine. V ramenu sklep tvorijo lopatica, nadlahtnica ter ključnica. V pravem pojmovanju je ramenski sklep sestavljen iz treh sklepov – sklepa med glavo nadlahtnice in lopatico (glenohumeralni sklep), sklepa med akromialnim odrastkom lopatice in končnim delom ključnice (akromioklavikularni sklep) in nepravim sklepom med prsnim košem in lopatico (skapulotorakalni sklep). Za pravilno delovanje ramena je potrebno koordinirano gibanje v vseh treh sklepih. Poškodba ali okvara vsakega izmed naštetih sklepov lahko privede do motene funkcije celotnega ramena.

 
 
 

Potek artroskopije ramena

Artroskopijo ramena je operativni poseg, ki ga izvedemo v splošni anesteziji. Za izvedbo diagnostične artroskopije ramena običajno zadostujeta dva kožna reza, vsak dolžine 0,5-1cm. Preko prvega, ki se nahaja na zadnji strani ramena uvedemo optiko in preko drugega, ki je spredaj tipalo s katerim pregledamo notranjost sklepa. V primeru izvedbe zahtevnejših posegov naredimo še 1-3 dodatne kožne reze, običajno posamezno v dolžino ne merijo več kot 0,5 cm. Ti dodatni pristopi so potrebni za uvajanje inštrumentov in šivov ter drugih kirurških vsadkov v sklep. Podobno kot pri artroskopiji kolena tudi ramenski sklep med samim posegom napolnimo s sterilno fiziološko raztopino. Gre za raztopino NaCl, ki sklep izpira, ga nekoliko razteza in na ta način zagotavlja dobro preglednost notranjosti sklepa.

Artroskopijo ramena izvedemo običajno v dveh korakih. V prvem delu posega artroskop uvedemo v glenohumeralni sklep, to je glavni sklep v ramenu, v katerem se stikata nadlahtnica in sklepna površina lopatice imenovana glenoid. V primeru, da gre za težave povezane z nestabilnostjo ramenskega sklepa, okvaro glenoidenga labruma (meniskusu podobna struktura, ki obdaja sklepno površino glenoida lopatice), težave povezane s tetivo dolge glave bicepsa ali delno natrganje katere izmed kit rotatorne manšete z notranje strani, to ugotovimo že s pregledom notranjosti glenohumeralnega sklepa. Med takšnim diagnostičnim pregledom sklepa lahko odkrijemo še degenerativne ali poškodbene spremembe na hrustančnih površinah glave nadlaktnice ali glenoida lopatice, prosta telesa v sklepu, kostne defekte kot posledico ponavljajočih izpahov ali tudi popolno raztrganje katere izmed kit rotatorne manšete. Diagnostično artroskopijo zatem nadaljujemo z uvedbo artroskopa v subakromialno burzo. Gre za strukturo, ki se nahaja med zunanjo površino rotatorne manšete in spodnjo površino akromiona in pri zdravi rami skrbi za gladko drsenje kit rotatorne manšete pod kostno površino akromiona. Z uvedbo optike v subakromialno burzo in z njeno raztegnitvijo s fiziološko raztopino ustvarimo prostor, ki nam omogoča ustrezno preglednost zunanje površine rotatorne manšete in spodnje površine akromiona.

Med artroskopijo rame glede na vrsto poškodbe ali obolenja izvedemo načrtovani operativni poseg. Tako lahko zdravimo raztrganje kit rotatorne manšete, težave povezane z nestabilnostjo in kroničnim vnetjem tetive dolge glave bicepsa, kronično nestabilnost ramenskega sklepa, degenerativne spremembe v predelu akromioklavikularnega sklepa, subakromialno utesnitev zaradi prekomerne ukrivljenosti akromiona, če naštejemo le nekatera najpogostejša stanja.

Glede na obsežnost in zahtevnost posega čas operacije variira in se giblje od 20 minut do dveh ur. Po posegu pacient odleži krajši čas v sobi za prebujanje, še isti dan pa je odpuščen v domačo oskrbo.

Prednosti artroskopskih posegov na ramenskem sklepu

Artroskopske operativne tehnike, ki omogočajo minimalno invazivno zdravljenje poškodb in obolenj sklepov imajo pred klasičnimi operativnimi posegi mnoge prednosti. V ramenskem sklepu nam artroskopija omogoča celovitejši pregled celotnega sklepa ter prikaz številnih anatomskih struktur, ki pri klasičnem kirurškem posegu sploh niso dostopne pregledu.

Velika prednost artroskopskih posegov na ramenu je tudi, da nam omogočajo ohranitev deltoidne mišice. To je glavna mišica, ki prekriva celotno površino ramenskega sklepa in zagotavlja glavno silo pri gibu odročitve roke. Ohranitev te mišice pri artroskopskih posegih je povezana z manjšimi bolečinami v pooperativnem obdobju, ni brazgotinjenja in zarastlin, ki se sicer lahko pojavljajo med spodnjo površino deltoidne mišice in kitami rotatorne manšete, hitrejše je tudi okrevanje. Artroskopski operativni posegi na ramenu imajo tudi bistveno manjše tveganje za pooperativne povrhnje in globoke okužbe sklepa, manjše je tveganje za pojav prekomerne krvavitve ter tudi poškodb živcev, ki potekajo v bližini ramenskega sklepa. Nenazadnje je zaradi drobnih kožnih rezov tudi bistveno boljši kozmetski učinek operacije.

Indikacije za artroskopijo ramenskega sklepa

  • Kronična subakromialna utesnitev
  • Raztrganje rotatorne manšete
  • Ponavljajoči izpahi ramena
  • Kronična nestabilnost ramena
  • Bicipitalni tendinitis
  • Kalcifični tendinitis
  • Poškodbe in artroza AC sklepa
  • Poškodbe labruma
  • Adhezivni kapsulitis
  • Nepojasnjene bolečine v ramen

Okrevanje po artroskopiji ramena

Zaradi minimalne invazivnosti je okrevanje po artroskopskih posegih v mnogih pogledih bistveno hitrejše in lažje kot po klasičnih kirurških posegih. Po tovrstnih operacijah so bolečine manjše, v nekaterih primerih se hitreje povrne tudi funkcija sklepa. Dejanski čas okrevanja zavisi od vrste izvedenega posega in je razmeroma kratek pri preprostih posegih kot so prekinitev vnetno spremenjene tetive dolge glave bicepsa, odstranitvi prostih teles ali resekciji degenerativnih kostnih sprememb na spodnji površini akromiona. Bistveno daljša je rehabilitacija po zahtevnejši rekonstrukcijskih posegih kot so zašitje raztrganja kit rotatorne manšete in operacije kronične nestabilnosti, kjer poleg izvedenega operativnega posega na čas rehabilitacije ključno vpliva hitrost celjenja rekonstruiranega tkiva. Rehabilitacija po tovrstnih posegih praviloma traja 4-6 mesece. Če so v sklepu že prisotne degenerativne spremembe oz. so tkiva, ki so bila rekonstruirana močno degenerativno spremenjena in imajo slab potencial celjenja, slednje prispeva k bistvenemu podaljšanju procesa rehabilitacije in vpliva tudi na manj ugoden končni rezultat takšnega zdravljenja.

Neposredno po operaciji je potrebno večkrat dnevno hlajenje ramena z ledom, kar zmanjšuje oteklino sklepa in tudi bolečino. Ob odpustu pacientu predpišemo ustrezno analgetično terapijo ob tem prejme tudi navodila glede dovoljenih aktivnosti z operirano roko. V prvih dneh po operaciji je na splošno priporočljiv počitek z roko. Po umiritvi bolečin pacient lahko prične postopno z uporabo roke za vsakodnevna opravila. Izjema so rekonstruktivni posegi kot so zašitje raztrganja kit rotatorne manšete in operacije nestabilnosti ramena. Pri slednjih je potrebno daljše obdobje mirovanja ter počasnejša rehabilitacija. Ob kontrolnem pregledu po operaciji se predpiše individualni program fizikalne terapije, ki je prilagojen posamezniku in vrsti izvedenega operativnega posega.

 
 
 
Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe d.o.o. Storitve: Pogoste težave: Povezave:

Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstropje, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 518 70 63 in 01 518 70 64

E-pošta: info@artros.si

 

Avtorji

Specialistični pregledi

Diagnostika

Operativni posegi

Rehabilitacija 

Obraba hrustanca

Poškodbe kolena

Bolečine v rami

Težave s hrbtenico

Teniški komolec

Deformacija stopala

   

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.