center za ortopedijo
in športne poškodbe

 
 
 

Artroskopska rekonstrukcija rotatorne manšete s transosalnimi šivi

Raztrganje kit rotatorne manšete je najpogostejši vzrok za bolečino v ramenu po 40 letu starosti. Najuspešnejše zdravljenje takšnih okvar je operativno. V centru Artros smo prvi v Sloveniji uvedli novo biološko metodo artroskopskega prišitja kit brez uporabe umetnih vsadkov kar zmanjšuje tveganje za zaplete ter pozitivno vpliva na proces zaraščanja kite.

Rotatorno manšeto tvorijo kite štirih mišic, ki se nahajajo na lopatici ter preko sklepa med lopatico in nadlaktnico potekajo skupaj proti njihovemu pripenjališču na zgornjem delu nadlaktnice. Glavna naloga teh kit, ki jih s skupnim imenom opisujemo kot rotatorna manšeta je dinamična stabilizacija ramenskega sklepa ter podpiranje povrhnjih velikih mišic pri izvajanju gibov elevacije, zunanje in notranje rotacije v ramenu. Z leti se prekrvavitev tehkit postopno zmanjšuje, v kolagenih vlaknih pa se prično pojavljati degenerativne spremembe. Ti procesi so prisotni že po 40. Letu ter se s staranjem stopnjujejo. Natezna odpornost kit se tako postopno zmanjšuje in do njihove poškodbe in raztrganja lahko pride že pri manjših nenadzorovanih preobremenitvah, včasih pa celo spontano.

Prvi simptom okvare kit rotatorne manšete je navadno bolečina v ramenu, ki je prisotna tudi v mirovanju, še zlasti zna biti izrazita ponoči. Z napredovanjem okvare kit se prične zmanjševati še obseg gibljivosti ramena, upade tudi moč odročitve roke. Operativna terapija velja za najučinkovitejši način zdravljenja. Ključnega pomena za končni izid zdravljenja je dovolj zgodnja prepoznava okvare kit ter njihovo zašitje, kar prepreči napredovanje propadanja rotatorne manšete in razvoj nepopravljivih okvar. Artroskopsko minimalno invazivno zašitje raztrganja kit je prevladujoč način operativnega zdravljenja pri katerem z uporabo endoskopske kamere preko nekaj drobnih, manj kot cm velikih kirurških rezov poškodovano kito prišijemo nazaj na njeno narastišče na nadlaktnici. Pri standardni operaciji se za pritrditev kite na njeno prirastišče na kosti uporabljajo različni vsadki na katere so pritrjeni šivi. S prišitjem preko teh šivov dosežemo stabilno pritrditev prostega roba kite na nadlaktnico ter tako omogočimo v procesu celjenja ponovno zraščanje kite s kostjo.

Pri novi metodi biološkega prišitja kite ne potrebujemo več umetnih vsadkov preko katerih so v kost pritrjeni šivi. Namesto teh uporabimo posebej za to operacijo izdelan inštrument s katerim šiv napeljemo neposredno skozi kost ter nato z njim pritisnemo k kosti raztrgano kito. Prednosti takšnega prišitja so številne, izpostaviti velja le odsotnost potrebe po uporabi umetnih vsadkov, ki se sicer nahajajo v kosti neposredno pod površino ob katero je pritrjena kita in motijo njeno prekrvavitev in zaraščanje. V nekaterih primerih takšni vsadki povzročajo tudi resorbcijo okolne kosti, v najslabšem primeru pride tudi do migracije takšnega vsadka iz kosti, kar povzroči ponovitev težav. Nova biološka metoda zašitja rotatorne manšete se je že v večih študijah izkazala kot varna in učinkovita. Glede na dobre dosedanje izkušnje je metoda v našem centru postala standardni način operativnega zdravljenja raztrganja rotatorne manšete.

 
 
 
Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe d.o.o. Storitve: Pogoste težave: Povezave:

Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstropje, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 518 70 63 in 01 518 70 64

E-pošta: info@artros.si

 

Avtorji

Specialistični pregledi

Diagnostika

Operativni posegi

Rehabilitacija 

Obraba hrustanca

Poškodbe kolena

Bolečine v rami

Težave s hrbtenico

Teniški komolec

Deformacija stopala

   

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.