center za ortopedijo
in športne poškodbe

 
 
 

Fizioterapija

Skrb za pacienta se ne zaključi z izvedenim ambulantnim pregledom ali diagnostično preiskavo, tudi ne z uspešno izvedenim operativnim posegom, pač pa šele skončanim procesom rehabilitacije.

Prepričani smo, da je za optimalen končni rezultat zdravljenja izjemno pomembno, da celotno diagnostično obdelavo, morebitno potrebno operativno zdravljenje in rehabilitacijo vodi in usmerja isti, ustrezno subspecialno usposobljen ortoped. V želji zagotovitve čim bolj kakovostnega in učinkovitega zdravljenja in s tem tudi čim hitrejšega in uspešnejšega okrevanja, stremimo k temu, da na enem mestu zagotovimo vse našteto.

Programi pooperativne rehabilitacije s fizikalno terapijo, ki jih izvajamo v našem centru so zasnovani povsem individualno in vodeni s strani strokovno usposobljenega fizioterapevta pod nadzorom lečečega specialista ortopeda. Proces rehabilitacije v katerem fizioterapevt hkrati izvaja terapije le pri enem pacientu je nedvomno bistveno učinkovitejši in varnejši, saj omogoča prilagajanje poteka terapij in stopnjevanje aktivnosti glede na hitrost napredovanja rehabilitacije pri vsakem posamezniku posebej. Več informacij o rehabilitaciji v našem centru na www.artros-reha.si.

 
 
 

Izokinetična dinamometrija

To je fiziološko instrumentalno merjenje mišične moči v dinamičnih razmerah. Pri tej tehniki merjenja mišične moči lahko ocenjujemo silo, zmogljivost in vzdržljivost različnih mišičnih skupin pri krožnih gibih v različnih sklepih z določeno in izbrano hitrostjo giba.

Izometrično testiranje lahko koristno in varno uporabljamo pri ocenjevanju napredka rehabilitacije po ortopedskih in travmatoloških posegih na sklepih in kosteh, po konzervativnem zdravljenju poškodb mehkih tkiv (npr. natrganin mišic, daljša imobilizacija) kot tudi pri spremljanju učinka treninga mišične moči in vzdržljivosti. Izredno pomemben podatek, ki ga pridobimo z izokinetičnim testiranjem je primerjava moči agonističnih in antagonističnih mišic, saj je ustrezno razmerje moči med njimi ključno za preprečevanje poškodb kot tudi za učinkovito in varno gibanje v športnih disciplinah pri katerih prihaja do hitrih sprememb smeri gibanja ali pojemkov oziroma pospeškov med igro.

Uporabnost izokinetične dinamometrije pa ni omejena le na testiranje. Zaradi možnosti prilagajanja upora glede na proizvedeno mišično silo, je naprava zelo uporabna za vadbo v celotnem poteku rehabilitacije. Sploh v zgodnjem obdobju po poškodbi je vadba s to napravo bistveno bolj varna, saj natančna kontrola proizvedene mišične napetosti zmanjšuje tveganje za ponovitev ali nastanek novih poškodb. V kasnejših fazah rehabilitacije nam pomaga odkrivati nesorazmerja med močjo posameznih mišičnih skupin, kar je pomemben podatek za nadaljnje načrtovanje in usmerjanje vadbe in kasneje tudi športnega treninga. Podobno uporabna se je izokinetična dinamometrija izkazala tudi pri preventivi športnih poškodb, saj z obdobnimi testiranji lahko na ta način še pred razvojem same poškodbe zaznamo in izmerimo porušena razmerja v aktivaciji različnih mišičnih skupin. Z ustreznim preventivnim programom vadbe zatem ta nesorazmerja lahko tudi odpravimo, še preden se razvije poškodba.

 
 
 

ESWT – terapija z globinskimi udarnimi valovi

ESWT – terapija z globinskimi udarnimi valovi

Različne preobremenitvene poškodbe kit ter kronični bolečinski sindromi z zategnjenostjo obhrbteničnih mišic nedvomno sodijo med najpogostejše ortopedske težave. Poleg modifikacije telesne aktivnosti, počitka ter klasične fizikalne terapij, ki vključuje običajno terapevtske vaje, obsevanje z ultrazvokom in različna protibolečinska obsevanja kot so laser, diadinamski tokovi ter magnetoterapija, se je v zadnjem času kot izjemno uspešna za odpravljanje tovrstnih težav izkazala terapija z globinskimi udarnimi valovi. Metoda deluje na principu generiranja globinskih udarnih valov, ki povzročajo velika nihanja tlakov v mehkih tkivih. Na ta način se v primeru kalcinacij v mehkih tkivih poskuša doseči razpad kalcinacij na manjše delce, ki se zatem lahko resorbirajo. Pri tendinozah se s to terapijo spodbudi prekrvitev kit, kar pospeši regeneracijo kit, pri mišičnih zateglostih in vozlih, ki se pojavljajo pri kroničnih bolečinskih sindromih v predelu hrbtenice, pa lahko na ta način sprostimo mišični spazem in olajšamo bolečino.

 
 
 

Visoko energijski laser (HIL)

Visoko energijski laser (HIL)

 Uporaba laserja v fizikalni terapiji je dolgo poznana metoda zdravljenja akutnih in tudi kroničnih vnetnih procesov v tkivu.  V terapiji z laserjem izkoriščamo njegov fotokemični, fotomehanski in fototermični učinek.  S fotokemičnim učinkom delujemo na prepustnost celic v tkivu in pospešujemo encimske procese v celici, kar končno rezultira v obnavljanju tkivne poškodbe. Fotomehanski učinek impulzov laserskega delovanja ustvarja biostimulativne valove tlaka  v globokih tkivih, kar zavira prevajanje bolečine po bolečinskih živčnih vlaknih in sproža izločanje endogenih opioidov – zaviralcev bolečine, hkrati pa pospešuje regeneracijo in reparacijo degenerativnih procesov – med drugim tudi hrustančnega tkiva. Medtem ko konvencionalni »hladni« laserski aparati razreda 3A in 3B z močjo 0,1 W terapevtsko učinkujejo le na kožo in strukture v podkožju (do 1 cm globine), nova generacija visoko energijskih laserjev razreda 4 in z močjo nad 5 W omogoča prodornost terapevtskih laserskih žarkov v globlje strukture do 10 cm pod kožo in zato do praktično vseh narastišč tetiv, ligamentov ter sklepov človeškega telesa.

Laser visoke intenzivnosti (angl. izraz HIL – High Intensity Laser) ima v primerjavi  s konvencionalnim hladnim laserjem 50 – 100 X večjo izhodno moč sevanja, optimalno valovno dolžino z mnogo manjšo oslabitvijo pri prehajanju skozi površinska tkiva  v globino in zato terapevtski učinek v globokih tkivih. Zaradi opisanih lastnosti je čas zdravljenja z visokoenergijskim laserjem mnogo krajši, protibolečinski učinek je bolj izražen, spekter indikacij za zdravljenje pa je mnogo širši v primerjavi s konvencionalnim hladnim laserjem.  Najbolj koristni učinki visokoenergijskega laserja so takojšnje protibolečinsko delovanje, protivnetno delovanje in biostimulativno delovanje – celjenje tkiva. Zato omenjena metoda ni le simptomatska ampak tudi vzročna – saj s celjenjem in preobrazbo tkiva na tarčnem celičnem nivoju odpravlja vzrok in ne le simptome poškodbe.

V centru Artros je našim pacientom na voljo nov visokoenergijski laser razreda 4 ameriškega proizvajalca medicinske opreme BTL. Izhodna moč  laserja znaša 12 W, valovna dolžina pa 1064 nm, kar omogoča terapijo poškodovanih in preobremenjenih  globokih mehkih  tkiv, mišičnih tetiv, sklepnih ligamentov in tudi znotrajsklepnih struktur (hrustanca). 

Še večjo učinkovitost terapije našim pacientom zagotavljamo s kombinacijo izmenične terapije z visoko energijskim laserjem in radialnih globinskih udarnih valov.  Številne klinične raziskave objavljene v uglednih strokovnih revijah so potrdile potenciran učinek uporabe obeh metod hkrati, tako v primerjavi s posamično metodo, predvsem pa v primerjavi drugimi konvencionalnimi metodami fizikalne terapije.  Terapijo z visokoenergetskim laserjem vam bo v primeru ustreznih indikacij ter po izključitvi kontraindikacij predpisal zdravnik specialist, izvajala pa jo bo diplomirana fizioterapevtka s specialnimi znanji.

Indikacije za zdravljenje z visoko energijskim laserjem:

-          Akutna boleča stanja po poškodbah vezi, zvinih sklepov in udarninah mehkih tkiv na udih

-          Natrganine mišic in tetiv (ramenski obroč, ahilova tetiva, večje mišice)

-          Preobremenitvene bolečine narastišč  vezi  (»trn petnice«, plantarni fasciitis, epikondilitisi, boleča narastišča na pogačici)

-          Stanja po zvinih vratne hrbtenice in nategu vratnega mišičja

-          Akutna ledveno-križna bolečina (»lumbago«)

-          Degenerativne spremembe malih sklepov prstov

-          Degenerativne spremembe malih sklepov hrbtenice (spondiloartroza)

-          Sprožilne boleče točke v mišicah (»Trigger points«)

-          Miofascialne boleče točke

-          Kalcinacije mehkih tkiv

 
 
 
Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe d.o.o. Storitve: Pogoste težave: Povezave:

Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstropje, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 518 70 63 in 01 518 70 64

E-pošta: info@artros.si

 

Avtorji

Specialistični pregledi

Diagnostika

Operativni posegi

Rehabilitacija 

Obraba hrustanca

Poškodbe kolena

Bolečine v rami

Težave s hrbtenico

Teniški komolec

Deformacija stopala

   

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.