center za ortopedijo
in športne poškodbe

 
 
 

Specialistični pregledi

Specialistični pregledi

Pregled specialista ortopeda

Ortopedski pregled je namenjen ugotavljanju vzrokov težav povezanih z gibalnim sistemom. Običajno je tak pregled osnova za napotitev na dodatno diagnostiko ali za oblikovanje priporočil glede zdravljenja. Slednje je lahko konzervativno z različnimi oblikami fizikalne terapije ali operativno z minimalno invazivnim artroskopskim posegom ali s klasično operacijo. Zaradi subspecialne usmerjenosti posameznih ortopedov vam administrator ob naročilu za pregled glede na težave svetuje o izbiri ortopeda.

Pregled specialista fizikalne in rehabilitacijske medicine

Specialist fiziater v okviru ambulantnega pregleda izvaja tudi ultrazvočno diagnostiko ter terapijo z globinskimi udarnimi valovi (ESWT) in predpisuje različne oblike konzervativnega zdravljenja. Aktivno sodeluje pri vodenju fizioterapije ter pri izdelavi programov pozne rehabilitacije športnikov na podlagi testiranja z izokinetično dinamometrijo. Pregled pri fiziatru je smotrn tudi za pridobitev mnenja o delazmožnosti ter za oceno obsega funkcionalne prizadetosti gibal, kar se običajno zahteva v postopkih za pridobitev statusa invalidnosti.

Pregled revmatologa

Najpogostejša težava bolnikov z revmatskimi obolenji so otekli in boleči sklepi. To je lahko posamezen večji sklep kot naprimer koleno ali komolec, lahko je hkrati prizadetih več sklepov. Kadar se težave pojavijo brez predhodne poškodbe ali poznane obrabe hrustanca, obstaja možnost, da je vzrok težav revmatsko obolenje. Pri specialističnem pregledu revmatolog klinično oceni stanje prizadetih sklepov ter pacienta napoti na krvne preiskave. V primeru potrditve revmatskega obolenja se lahko zatem predpiše ustrezno zdravljenje. 

Pregled v protibolečinski ambulanti

Kronični bolečini se še vedno ne  posveča dovolj pozornosti, kljub temu, da 23% Slovencev meni, da ima kronično bolečino.  Danes vemo, da dolgo časa trajajoča bolečina lahko postane samostojna bolezen, ki je na žalost zelo rezistentna na zdravljenje.  Zato je pomembno, da se z lajšanjem začne čim prej. Kronične bolečine pogosto ne moremo popolnoma odpraviti, skoraj vedno pa jo lahko do neke mere omilimo.  Seveda je na prvem mestu vzročna terapija, vendar pa prepogosto ne vemo, kaj je resnični vzrok bolnikovih bolečin, včasih pa vzrok  poznamo vendar ga ne moremo odpraviti. Takrat bomo bolečine lajšali simptomatsko. Ne glede na to katero od metod lajšanja bolečine bomo uporabili, je na začetku vsekakor potreben kvaliteten pregled bolnika.

Izvedenska mnenja

Svetujemo vam lahko s področja poškodb in rehabilitacije. Izdelamo vam izvedenska mnenja za postopke pred sodišči, za invalidske komisije ali zavarovalnice. V kolikor sodišče zahteva mnenje, govorimo o sodno izvedenskem mnenju; v primeru, da mnenje zahteva stranka na svojo željo pa govorimo o izvedenskem mnenju. Izvedensko mnenje se lahko upošteva kot argumentirani dokazni predlog stranke.

 
 
 
Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe d.o.o. Storitve: Pogoste težave: Povezave:

Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstropje, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 518 70 63 in 01 518 70 64

E-pošta: info@artros.si

 

Avtorji

Specialistični pregledi

Diagnostika

Operativni posegi

Rehabilitacija 

Obraba hrustanca

Poškodbe kolena

Bolečine v rami

Težave s hrbtenico

Teniški komolec

Deformacija stopala

   

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.